Ούτε οι Ευρωπαίοι μπορούν να νικήσουν τους διαχρονικά ανίκανους Έλληνες πολιτικούς

Η διαχρονική και ταυτόχρονα σταθερή ανικανότητα των Ελλήνων πολιτικών έχει καταντήσει να είναι το "άλυτο πρόβλημα" για τους Ευρωπαίους δανειστές. Μετά την απίστευτη περίοδο Παπανδρέου όπου με την Ελλάδα "ότι και να συμφωνούσες δεν ίσχυε τίποτε" (!), οι Ευρωπαίοι ζουν μια φρικτή επανάληψη, μόνο που απλώς τώρα στην θέση του Παπανδρέου είναι ο Σαμαράς.

Η τρόικα και πάλι διαπιστώνει "ανικανότητα να γίνουν τα αυτονόητα", (π.χ. μέτρα ανάπτυξης), "απροθυμία να γίνουν τα εύκολα" (π.χ. μείωση του καταστροφικού Δημόσιου τομέα - πωλήσεις επιχειρήσεων κ.α ). Υπό αυτές τις συνθήκες άρχισε και πάλι ένας σκληρός χορός πιέσεων προς την χώρα που αναζωπύρωσε τις φήμες για έξοδο από το ευρώ.

Οι σκέψεις να εγκαταλείψει η ΕΕ την Ελλάδα υπάρχουν. Οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν πια σε μια διόρθωση της τραγικής κατάστασης στην χώρα. Τι φοβούνται; Τις μετέπειτα επιπτώσεις στην  υπόλοιπη ευρωζώνη.

Οι ισχυρισμοί περί χρεοκοπίας της Ελλάδας αναπαρήχθησαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες με σχετικά δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων κι ειδικότερα Γερμανών αναλυτών και οικονομικών παραγόντων εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η «Wall Street Journal», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να πείσει τους επιφυλακτικούς δανειστές της για την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται από το σχέδιο διάσωσης. (Φυσικά οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι και τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί παίρνονται στο πόδι και θα έχουν ασήμαντα αποτελέσματα).

Σημειώνεται, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι περί τα τέλη Αυγούστου, με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου διάσωσης.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» προβάλλει δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, στηριζόμενο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, τα οποία επαναφέρουν την απειλή της χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, επανέρχεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, την ώρα που καταφθάνει στη χώρα η τρόικα για να διερευνήσει τις αποκλίσεις από τους στόχους του σχεδίου διάσωσης, εγείροντας εκ νέου την απειλή εξόδου από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται ο ισχυρισμός Γερμανών αξιωματούχων ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έπαψε πλέον να αποτελεί ταμπού, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι αυτό το σενάριο είναι λιγότερο οδυνηρό από μια μόνιμη κρίση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης