Οργή Αριστοτέλειου για επιπτώσεις από την μετατροπή ΤΕΙ σε ΑΕΙ

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει το ΑΠΘ για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του μεγάλου κύματος μετεγγραφών στο ακαδημαϊκό έργο του. Αυτό αποφάσισε χθες ομόφωνα η Σύγκλητος του ιδρύματος, στηλιτεύοντας την απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να δημιουργήσει νέα τμήματα στην περιφέρεια, μετατρέποντας τα ΤΕΙ σε πανεπιστήμια.

Το πρόβλημα καταδεικνύεται από το γεγονός ότι, λόγω μετεγγραφών και ειδικών κατηγοριών εισακτέων το 2018-19 σε τμήματα του ΑΠΘ, ο αριθμός των φοιτητών διπλασιάστηκε.

Στο ΑΠΘ αναφλερουν: "Πολλά από αυτά τα τμήματα είτε δεν έχουν ακόμα εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και διδακτικό προσωπικό είτε προέκυψαν από τη μετονομασία υπάρχοντος τμήματος ΤΕΙ χωρίς καμιά ουσιαστική ακαδημαϊκή διαδικασία. Εχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η ανάπτυξη των νέων τμημάτων δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των λειτουργούντων. Το ΑΠΘ χάνει ετησίως περίπου 100 καθηγητές λόγω συνταξιοδότησης. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός διδασκόντων, από 2.300 σε 1.740, ενώ ο αριθμός φοιτητών αυξάνει"".

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου την αλλαγή του ισχύοντος ελαστικού συστήματος μετεγγραφών και τον καθορισμό άνω ορίου 15% στο ποσοστό επί των εισακτέων ανά τμήμα για τις μετεγγραφές, «ώστε να αποφευχθεί η μαζική μετακίνηση φοιτητών από τα περιφερειακά νέα τμήματα προς τα κεντρικά πανεπιστήμια», και επαναλαμβάνει την πάγια θέση της, ο αριθμός εισακτέων να καθορίζεται σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, με βάση σαφή, τεκμηριωμένα και ορθολογικά κριτήρια. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης