Άλλη μια τρέλα του ελληνικού Δημοσίου. Οι φορολογικές αρχές προκειμένου να «πιάσουν» τους στόχους που τους έχουν τεθεί από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, μοιράζουν «εύκολα» πρόστιμα. Το 82% από αυτά κατα πίπτουν στα Δικαστήρια ως παράνομα και καταχρηστικά.
Ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο να προσφύγει κάποιος φορολογούμενος ή επιχείρηση στην επιτροπή επίλυσης διαφορών, καθώς καλούνται να καταβάλλουν το 50% του εξωφρενικού φόρου που έχει καταλογιστεί. (Άλλος παραλογισμός). Πολλοί δεν έχουν αυτό το 50%!
Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο. Τα πρόστιμα αν δεν πληρωθούν άμεσα, οδηγούν σε καθολική δέσμευση όλων των λογαριασμών.
Οι ελεγκτές ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και εφαρμόζουν εγκυκλίους αναδρομικά για παρελθόντα έτη, απορρίπτοντας δαπάνες που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα, καθώς ουδείς πλέον τους ελέγχει.
Οπως σημειώνουν εταιρείες που έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς, εξετάζονται πέραν των προβλεπόμενων διατάξεων, από άλλη βάση επιβάλλοντας πρόστιμα, με τις επιχειρήσεις να πρέπει να αποδείξουν στα δικαστήρια το δίκιο τους.
Στόχος αυτής της αυθαιρε΄σιας είνια να αναγκάζουν μεγάλες εταιρείες να καταβάλλουν το 50% του προστίμου που έχει καταλογιστεί.
Το ποσό αυτό εγγράφεται ως έσοδο του κράτους και ταυτόχρονα φαίνεται ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Το εάν αυτό το ποσό θα επιστραφεί στους ελεγχόμενους έπειτα από χρόνια δεν ενδιαφέρει ούτε τους ελεγκτές ούτε τους κυβερνώντες.