Ξεκίνησε η υποχώρηση της κακοκαιρίας - Η πτώση χιλιάδων δέντρων απέκλεισε περιοχές και άφησε γειτονιές χωρίς ρεύμα

Η σταδιακή υποχώρηση του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας ξεκίνησε από σημερα το πρωί της Τετάρτης, με τα χιόνια να δίνουν τη θέση τους στον παγετό. 

Έως το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο μεγαλύτερο κομμάτι του δικτύου ηλεκτροδότησης, όσον αφορά τα κεντρικά δίκτυα, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Πολιτική Προστασία, κι ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, κυρίως στα βόρεια τμήματα της Αττικής.

Όπως είπε, οι πτώσεις δέντρων στο λεκανοπέδιο ξεπερνούν τις 800, έχοντας προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο.

«Ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κατάσταση. Όταν μιλάμε για 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο, σημαίνει πως κάθε δύο λεπτά σπάει ένα δέντρο και κάνει ζημιά. Όσο γρήγορα και να αποκαθιστάς τις βλάβες, ο αριθμός είναι τεράστιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «μέχρι το βράδυ το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί», ενώ επεσήμανε ότι ήταν η πρώτη φορά που το μέτωπο το προβλημάτων ήταν ένα και αφορούσε όλη τη χώρα, γεγονός που δυσκόλεψε κατά πολύ το έργο των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ. 

«Σήμερα μέχρι αργά το βράδυ η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχουν αποκατασταθεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. 

ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

Στρατός και Πυροσβεστική σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις δίνουν από χθες ολονύχτια μάχη για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Δεδομένων των δυσχερέστατων συνθηκών που επικρατούν και της άμεσης ανάγκης για αποκατάσταση των βλαβών, η Πολιτική Προστασία ζήτησε τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα, κινητοποιώντας δέκα συνεργεία του Στρατού.

Επιπλέον, προστέθηκαν στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που επιχειρούσαν ήδη, πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Ενεργοποιήθηκαν επίσης πέντε συνεργεία του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής διέθεσαν μηχανήματα έργου για την υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης