Νέα παράταση επέβαλλαν τα δεδομένα- Ανοίγουν τα εποχικά

Προς τα πίσω χρονικά μετατέθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και το άνοιγμα της αγοράς πριν τις γιορτές.

Η νέα παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου ήταν αναμενομένη και επιβλήθηκε από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Την είχαν άλλωστε προαναγγείλει οι ειδικοί με τις επιφυλάξεις τους και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν μια μέρα πριν την επίσημη ανακοίνωση υποστήριξε ότι ο στόχος της 7ης Δεκεμβρίου απομακρύνεται.

Έχοντας πλέον αποχαιρετήσει τον στόχο της 7ης Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση εξασφαλίζει κι άλλο χρόνο στην προσπάθεια μείωσης των δεικτών, αν και το συμπέρασμα που εξάγεται ως τώρα είναι ότι το lockdown δεν ρίχνει, τουλάχιστον όχι ραγδαία, τα κρούσματα.

Όπως σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, ωστόσο είναι με πιο αργούς ρυθμούς απ' όσο αναμενόταν.

Ο χθεσινός απολογισμός του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.882 νέα κρούσματα με την Αττική να έχει 334, τη Θεσσαλονίκη 428, τη Λάρισα 121, την Πιερία 110, τις Σέρρες 76, τη Δράμα 75, την Ημαθία 71, την Πέλλα 69 και άλλες 46 περιοχές κάτω από 60 κρούσματα η καθεμία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111.537.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αριθμός των μοριακών τεστ που διεξάγονται είναι μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα χθες έγιναν περίπου 18.900, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου είχαν γίνει 21.211, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 23.325 και την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 28.594.

Παράλληλα, υψηλός παραμένει και ο αριθμός των θανάτων καθημερινά. Χθες είχαμε 100 νέες απώλειες συνανθρώπων μας, ενώ νέο ρεκόρ σημειώθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 622 ασθενείς, αριθμός ενδεικτικός της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας.

Σε εθνικό επίπεδο τα εξιτήρια ασθενών Covid-19 από τα νοσοκομεία είναι περισσότερα από τα εισιτήρια, αλλά η πίεση παραμένει σοβαρή στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.

Ο σχεδιασμός

Ανοίγουν κατ’ εξαίρεσιν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου τα καταστήματα λιανικής πώλησης εποχικών ειδών, αμιγώς Χριστουγεννιάτικων.

Τα συγκεκριμένα είδη θα μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για συνολικά 110 είναι τα καταστήματα τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά των εποχικών ειδών. «Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να ανοίξει τα αμιγώς εποχικά καταστήματα.

Αυτά και μόνο. Όχι γενικώς όλα τα καταστήματα που πουλάνε και χριστουγεννιάτικα είδη», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης.  «Μιλάμε για ανθρώπους που αν δεν πουλήσουν αυτές τις ημέρες, θα ξαναπουλήσουν του χρόνου», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, και εφόσον πάντα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, μία εβδομάδα αργότερα θα ακολουθήσει το άνοιγμα υπό αυστηρούς περιορισμούς και με το σύστημα click away των καταστημάτων του λιανεμπορίου.  

Ενδεχομένως λίγες ημέρες νωρίτερα - και εφόσον συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων- να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια.

Η εστίαση θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός,  τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης και τα μπαρ δεν πρόκειται να ανοίξουν προτού έρθει το εμβόλιο.

Στο μεταξύ αρνητικοί στο ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία πριν από τα Χριστούγεννα είναι οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι, ωστόσο, θα καταλήξουν σε απόφαση την επόμενη εβδομάδα. 

Ως προς τα δημοτικά, οι ειδικοί προβληματίζονται από τα αυξημένα φορτία σε συνδυασμό με την αύξηση των μετακινήσεων που θα προκαλέσει το άνοιγμά τους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης