Νέα μέτρα: Εν αναμονή των ανακοινώσεων Στις 15.00 οι ανακοινώσεις από τον Θ. Πλεύρη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πότε και πώς θα ενεργοποιηθεί το νέο πακέτο μέτρων ως «ανάχωμα» στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, μετά τη χθεσινή κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 15.00 από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ στις 13.00 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των ειδικών, η οποία και θα καταθέσει τις τελικές εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση σχετικά με τον χρόνο έναρξης των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησής τους, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα,τα μέτρα που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα εφαρμόζονταν από τις 3 Ιανουαρίου επισπεύδονται και αναμένεται να ισχύσουν από αύριο, Πέμπτη, στις 6:00 το πρωί, ενώ ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να ληφθούν και επιπλέον περιοριστικά μέτρα άμεσης εφαρμογής. 

Εφόσον τελικά υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες εισηγήσεις, κατά τις σημερινές συσκέψεις καθίσταται σαφές ότι το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν θα πραγματοποιηθεί μόνο στα σπίτια, αφού δεν θα είναι κανένα κέντρο διασκέδασης ανοιχτό μετά τις 12 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας την περασμένη Δευτέρα, και μένει να επιβεβαιώθεί αν θα τεθούν σε εφαρμογή όπως ακριβώς εξαγγέλθηκαν ή αν θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, οι χώροι διασκέδασης και η εστίαση θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο για εμβολιασμένους πελάτες και χωρίς την παρουσία όρθιων. Παράλληλα επιβάλλεται όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. Για τη μουσική, είχε ανακοινωθεί ότι θα ληφθούν αποφάσεις αργότερα και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και την τήρηση των μέτρων.

Για τα γήπεδα αποφασίστηκε να λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με πλαφόν 1.000-2.000 θεατές. Όπως είχε πει ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για  τους εργαζόμενους εστίασης και νοσοκομείων καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95. Επιπλέον όσοι επισκέπτονται ασθενείς στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 48 ωρών.

Στην εκπαίδευση αναστέλλεται η διεξαγωγή σχολικών εκδρομών. Περαιτέρω συζήτηση για τα σχολεία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. 

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Η τηλεργασία επεκτείνεται στο 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης