Μόνο πέντε οι νόμιμες χωματερές στην Αττική

Από τους 35 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που υπάρχουν στην Αττική, μόνο οι πέντε έχουν αποκατασταθεί. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, σε συνάντηση που είχε με τους δημάρχους των περιοχών όπου υφίστανται χωματερές, υπογράμμισε ότι δεν θα ανεχθεί «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αδράνειες και τοπικά μικροσυμφέροντα να υπονομεύσουν την προσπάθεια αποκατάστασης» και ζήτησε από αυτούς να καταθέσουν προτάσεις για τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, ώστε να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι και οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Αεροφωτογράφηση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων της Αττικής (ΧΑΔΑ) πραγματοποίησε η περιφέρεια.

Οι αεροφωτογραφίες απεικονίζουν τη σημερινή κατάσταση έτσι ώστε να υπάρχει μια βάση δεδομένων και να γίνει άμεσα αντιληπτή οποιαδήποτε προσπάθεια παράνομης διάθεσης απορριμμάτων στο μέλλον. Σήμερα στην Αττική υπάρχουν 35 ΧΑΔΑ, εκ των οποίων μόνον οι πέντε έχουν αποκατασταθεί. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν ΧΑΔΑ στους Δήμους Κυθήρων (σε δύο θέσεις), Σπετσών, Υδρας, Τροιζήνας (Μέθανα - Χωνί), Αγκιστρίου, Μεγαρέων, Σαλαμίνας (Γούβα - Ματσί), Σαρωνικού (Παλαιά Φώκαια - Γερακίνα), Λαυρεωτικής (Κερατέα, Αγ. Ιωάννης), Κορωπίου (Κάστρα - Χρίστος), Μαρκοπούλου (Χωνί - Ντάγλα), Μαραθώνα (Βαρνάβας - Δρίζες), Μαραθώνα (Γραμματικό - Γκράβες), Ωρωπού (Κάλαμος - Λιμνιώνας). Παράλληλα σε διαδικασία αποκατάστασης βρίσκονται, 1 ΧΑΔΑ στα όρια του Δήμου Μαραθώνα (Νέας Μάκρης), 2 στα όρια του Δήμου Ωρωπού, 2 στον Δήμο Πόρου και 1 στον Δήμο Παιανίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός με τους δημάρχους των περιοχών όπου υπάρχουν οι ΧΑΔΑ και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, τόνισε ότι οι πόροι της Περιφέρειας και του ΕΣΠΑ αποτελούν «την τελευταία ευκαιρία για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της διάθεσης των στερεών και υγρών αποβλήτων και της γενικότερης προστασίας του περιβάλλοντος στην Αττική. Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι δεν θα ανεχθεί «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δυσλειτουργίες, αδράνειες και τοπικά μικροσυμφέροντα να υπονομεύσουν την προσπάθεια αυτή» και ζήτησε από τους δημάρχους να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, ώστε να αντιμετωπιστούν ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση ανάλογη με αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να υπάρξει άμεση λύση.

Προσαρμογή σχεδιασμού

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιάννης Σγουρός έχει τονίσει πολλές φορές ότι πάγια θέση της περιφέρειας είναι η άμεση υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Αττική θα πνιγεί στα σκουπίδια, θα χαθούν χρήματα, ενώ παράλληλα η χώρα θα πληρώσει βαριά πρόστιμα για τη διαιώνιση του συστήματος των ανεξέλεγκτων χωματερών. Ωστόσο, έχει αναφερθεί επίσης στην ανάγκη επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού και προσαρμογής του στις ευρωπαϊκές οδηγίες, έτσι ώστε να γίνει περισσότερο φιλικός στο περιβάλλον και τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, η Περιφέρεια διαθέτει ήδη το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ για αποκατάσταση 12 ΧΑΔΑ και εκπονεί μελέτες για λογαριασμό 10 δήμων για να υποβάλουν σχετικές προτάσεις για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης