Μολυσμένο από τον ιό του Δυτικού Νείλου αίμα μεταγγίστηκε σε ασθενή

κουνούπι

Με μολυσμένο από τον ιό του Δυτικού Νείλου αίμα μεταγγίστηκε ασθενής με σοβαρή εξασθένηση του ανοσοποιητικού του συστήματος. 

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 18 άνθρωποι έχουν έως στιγμής εκδηλώσει βαριά λοίμωξη εξαιτίας του ιού και οι δύο από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα από τα ήδη διαγνωσμένα κρούσματα βαριάς λοίμωξης οφείλεται στην μετάδοση του ιού μέσω μετάγγισης αίματος. 

«Τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται ότι «η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχει δώσει, από την έναρξη εμφάνισης των κρουσμάτων, οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Τα Νέα

Δείτε επίσης