Με αυξήσεις στα εισιτήρια προειδοποιούν οι ακτοπλόοι

 

Αθήνα

Με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας εάν γίνει αποδεκτό το αίτημα των ναυτικών για αυξήσεις στους μισθούς τους και νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα αιτήματα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που διατυπώθηκαν στην Εξώδική Δήλωση που απέστειλε στις 29 Σεπτεμβρίου ήταν και το εξής: «Έξοδος από τη στασιμότητα στον χώρο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου οι αποδοχές των ναυτικών έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα του προηγούμενου έτους 2010, δημιουργώντας αδιέξοδο και απόγνωση στους ναυτεργάτες».

Ο ΣΕΕΝ «απάντησε» την Τρίτη στην ΠΝΟ λέγοντας ότι «με σύμπραξη τον Μάιο 2011 του τότε υπουργού και της ΠΝΟ και με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις προχώρησαν σε αυξήσεις της ΣΣΕ των ετών 2010 και 2011 ύψους 1,5% και 1% αντίστοιχα και μάλιστα αναδρομικά, όταν ολόκληρος ο ελληνικός λαός βίωνε και βιώνει μειώσεις μισθών και συντάξεων από 20% έως 50%».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ακόμα ότι: «Οι κάτοικοι, οι ταξιδιώτες, οι εργαζόμενοι και οι αγρότες των νησιών αποκομμένοι στα νησιά τους γνωρίζουν όλα τα ανωτέρω και θα βιώσουν αυτοί μόνοι την απαράδεκτη αύξηση της μισθοδοσίας των μελών της ΠΝΟ που θα περάσει μέσω ανάλογης αύξησης των τιμών των εισιτηρίων της επιβατηγού ναυτιλίας, αφού η πλοιοκτησία δεν μπορεί πλέον εκ των πραγμάτων να απορροφήσει τη νέα αυτή αύξηση».

Σχετικά με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ναυτικών ο ΣΕΕΝ σημειώνει ότι «με πρωτοφανείς αποφάσεις δικτατορικής νοοτροπίας η ΠΝΟ επιτρέπει σε κάποιους να λειτουργούν απρόσκοπτα, όπως στα πορθμεία Σαλαμίνας και συνδιαλέγεται επιλεκτικά με κάποιες εταιρείες πλοιοκτησίας που θεωρεί ότι εξυπηρετούν τις σκοπιμότητές της. Ταυτόχρονα εκβιάζει τους μικρούς πλοιοκτήτες να υποκύψουν στις παράλογες απαιτήσεις της για άμεση καταβολή αμφισβητούμενων αναδρομικών».

Παράλληλα οι ακτοπλόοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν «με πρωτοφανή απάθεια και ανοχή επιτρέποντας στους επιστρατευμένους ναυτικούς να κάνουν οκταήμερη απεργία και σε μη ναυτικούς να κάνουν καταλήψεις καταπελτών παραβιάζοντας έτσι κάθε κανονισμό περί ασφαλείας του πρώτου λιμανιού της χώρας».

Επιπλέον η ΣΕΕΝ κατηγορεί την ΠΝΟ για «καταστροφική πολιτική» που θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώχευση της επιβατηγού ναυτιλίας και της ανεργίας των ναυτικών της ακτοπλοΐας.

Πηγή: 
in.gr

Δείτε επίσης