Μετρώντας τα πραγματικά κρούσματα από τα λύματα της πόλης

Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου υπολογίστηκε ότι είχαμε στην Αθήνα συνολικά 33.730 ενεργά κρούσματα της COVID-19. Σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, είχαμε περισσότερα από 70.000 κρούσματα, το ρεκόρ του λεκανοπεδίου από την έναρξη της πανδημίας. Η επόμενη ημέρα έκλεισε με 52.366 κρούσματα.

Οι αριθμοί, προκύπτουν από τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου, τις οποίες διενεργεί η ομάδα του κ. Νίκου Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι αναλύσεις που πραγματοποιούν οι επιστήμονες στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας ενδεικτικά από τον Μάρτιο, πιο συστηματικά από τον Ιούλιο και καθημερινά από την 1η Σεπτεμβρίου, αποτυπώνουν την έκταση της διασποράς του SARS-CoV-2 στα 4,2 εκατ. κατοίκων της πρωτεύουσας.

Οι υπολογισμοί γίνονται με τις πλέον προηγμένες μεθόδους της επιδημιολογίας λυμάτων, ένα πρωτοποριακό εργαλείο που δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα, άκρως απαραίτητα για την έγκαιρη παρακολούθηση της εξάπλωσης της COVID-19, καθώς το ιικό φορτίο που εμφανίζεται στα λύματα μια συγκεκριμένη στιγμή «προειδοποιεί» για την εμφάνιση ανάλογων κρουσμάτων 4-5 ημέρες αργότερα.

Τα αποτελέσματα παραδίδονται καθημερινά από τον κ. Θωμαΐδη στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, και συνυπολογίζονται με μια σειρά άλλων επιδημιολογικών δεδομένων για την πιστότερη αποτύπωση της εξέλιξης της νόσου στην κοινότητα και τη χάραξη πολιτικής.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης