Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει για το κοινό ο Σταθμός Παπάφη

Ανοίγει για το κοινό το επόμενο Σαββατοκύριακο ο Σταθμός Παπάφη του Mετρό Θεσσαλονίκης.

Ο σταθμός θα είναι προσβάσιμος στο ευρύ κοινό στο πλαίσιο του OPEN HOUSE THESSALONIKI 2022. Πρόκειται για τον έναν από τους δύο χώρους με τους οποίους η Αττικό Μετρό Α.Ε. συμμετέχει στον αναγνωρισμένο αυτόν θεσμό που διοργανώνεται για 11η φορά.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι της συμπερίληψης εγκαταστάσεων του μετρό στην φετινή διοργάνωση:

  1. Να προβληθεί το έργο των αρχιτεκτόνων της Αττικό Μετρό, οι οποίοι εκτός από την δύσκολη άσκηση του σχεδιασμού φιλικών και λειτουργικών σταθμών και άλλων εγκαταστάσεων που αποτελούν μέρη ενός εξαιρετικά περίπλοκου δικτύου, έχουν εκπαιδευτεί να συνεργάζονται με πλειάδα ειδικοτήτων μηχανικών και επιστημόνων, που ως σύνολο έχουν αποκτήσει μία τεράστια τεχνογνωσία και έχουν καλλιεργήσει δεξιότητες που τους επιτρέπουν να δίνουν άμεσες και ευέλικτες λύσεις στα απρόβλεπτα προβλήματα που εκ των πραγμάτων εμφανίζει ένα υπόγειο έργο.
  2. Να εξοικειώσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης του μετρό με την αρχιτεκτονική των σταθμών και την λειτουργικότητα του νέου αυτού μέσου που στο τέλος της ερχόμενης χρονιάς θα μπει στην καθημερινότητά τους.

Ο Σταθμός Παπάφη είναι ο έβδομος στην σειρά σταθμός της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση των συρμών προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Κατασκευάστηκε επί του οικοπέδου ιδιοκτησίας Παπαφείου Ιδρύματος όπου εδρεύει και το σπουδαίο ιστορικό ίδρυμα της πόλης, στην συμβολή της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή και των οδών Παπάφη και Συμεωνίδη.

Σε ώρες αιχμής, από τον σταθμό θα διέρχεται ανά κατεύθυνση ένας συρμός χωρητικότητας 450 επιβατών κάθε ενάμιση λεπτό.

Ο σταθμός διαθέτει δύο κύριες προσβάσεις χωροθετημένες εκατέρωθεν της Λεωφόρου Καραμανλή στο ύψος της Παπάφη. Η δυτική πρόσβαση στην συμβολή της Λεωφόρου Καραμανλή και Παπάφη, περιλαμβάνει μία σταθερή κλίμακα πλάτους 2,10 μέτρων και ένα ζεύγος κυλιόμενων κλιμάκων (μία σκάλα ανόδου – μία σκάλα καθόδου).

Η ανατολική πρόσβαση στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Καραμανλή (προς το Παπάφειο Ίδρυμα) περιλαμβάνει επίσης ένα ίδιας λειτουργίας ζεύγος κυλιόμενων κλιμάκων.

Κοντά στη ανατολική πρόσβαση βρίσκεται και ο ανελκυστήρας που εξυπηρετεί τις ανάγκες του σταθμού και συνδέει το επίπεδο οδού (0) με το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων (-1). Τέλος υπάρχουν δύο έξοδοι κινδύνου που συνδέουν το επίπεδο της αποβάθρας (-3) μέσω του επιπέδου ηλεκτρομηχανολογικών χώρων (-2) και του επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων (-1) με το επίπεδο οδού. Οι απολήξεις των εξόδων κινδύνου βρίσκονται στα δύο άκρα του σταθμού στον αύλειο χώρο του Παπάφειου Ιδρύματος.

Οι προσβάσεις στον σταθμό θα καλυφθούν με γυάλινα στέγαστρα αποτελούμενα από μεταλλικό σκελετό, profil αλουμινίου και υαλοπίνακες πάχους 22 χιλιοστών, τα οποία για λόγους προστασίας τους από φθορές δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη.

Επίσης στο επίπεδο της οδού τοποθετήθηκε φωταγωγός που καλύπτεται με γυάλινη κατασκευή αντίστοιχη με αυτή των στεγάστρων και επιτρέπει το φως της ημέρας να εισέρχεται στο χώρο κυκλοφορίας των επιβατών στο πρώτο υπόγειο επίπεδο.

Όπως και όλοι οι υπόλοιποι, ο Σταθμός Παπάφη έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία ώστε να είναι προσβάσιμος από άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Παρακειμένως των δυο προσβάσεων του σταθμού θα τοποθετηθεί ανοξείδωτος στύλος ύψους περίπου 3,00 μέτρων που θα περιλαμβάνει αυτοφωτιζόμενα στοιχεία με τον χάρτη της γραμμής, το όνομα του σταθμού, καθώς και το μελλοντικό σήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης