Μεγάλη ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού με πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ

Tο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) που εξήγγειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, με προϋπολογισμό πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει ξεκινήσει.

Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της μαχητικής ισχύος του ΠΝ, όπως και την αναβάθμιση τεσσάρων υπαρχόντων πλοίων κλάσης ΥΔΡΑ, που είχαν κατασκευαστεί στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990.

Εξετάζεται ακόμη, η απόκτηση αριθμού μεταχειρισμένων φρεγατών, καθιστώντας το πρόγραμμα, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, την μεγαλύτερη εξοπλιστική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Ελληνική απαίτηση με στόχο την μεγιστοποίηση του αντίκτυπου της επένδυσης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας είναι να ναυπηγηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες  εκ των καινούργιων  φρεγατών στην Ελλάδα. Όπως και το σύνολο των εργασιών του εκσυγχρονισμού των πλοίων κλάσης ΥΔΡΑ να πραγματοποιηθεί σε εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Lockheed Martin, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, προτείνει την κατασκευή μιας από τις MMSC-HN στο εξωτερικό, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το πιεστικό χρονοδιάγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι υπόλοιπες θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία από ελληνικό τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Για το σκοπό αυτό η εταιρία, σε συντονισμό με το Αμερικανικό Ναυτικό έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες  εγκρίσεις για την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, ώστε τρία από τα πλοία να κατασκευαστούν στην χώρα μας, σε ελληνικά ναυπηγεία, με την υποστήριξη της ευρύτερης ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης