Μεγάλη ανησυχία από την εκτόξευση των κρουσμάτων- «Είμαστε στα όρια του συναγερμού»

Έπειτα 35 ημέρες, η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε τετραψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα ο οποίος από νωρίς χθες είχε κάνει λόγο για σημαντική επιδείνωση των δεικτών.

Αναλυτικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.261 νέα κρούσματα, αριθμός που μας οπισθοδρομεί στα επίπεδα Δεκεμβρίου. Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική όπου εντοπίστηκαν τα μισά σχεδόν κρούσματα, καταγράφοντας 652 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 126 νέα κρούσματα και στην Αχαΐα 64 νέα κρούσματα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, καθώς η  πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Αττική αγγίζει ήδη το 64%.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ,  εντοπίστηκαν επίσης 31 ακόμα κρούσματα με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, που δείχνουν ότι υπάρχει πλέον ευρεία διασπορά στη χώρα. Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το βρετανικό στέλεχος και ένα κρούσμα θετικό στο νοτιοαφτικανικό στέλεχος.

Μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 11 κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας, όπου παρουσιάστηκε μια ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού, κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ήτανε ανεμβολίαστο, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας Γιάννης Καρβέλης γνωστοποίησε πως μόλις το 44% των εργαζόμενων από τους 1.300 συνολικά έχουν εμβολιαστεί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κοντά στο 60%.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καρβέλης σημείωσε ότι «ιι υγειονομικοί είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα με αυτούς τους ανθρώπους αντιμετωπίσαμε το πρώτο και το δεύτερο κύμα. Όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον εμβολιάστηκαν».

«Όσοι υγειονομικοί θέλουν να εμβολιαστούν θα εμβολιαστούν… Εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον θα γίνει παραγγελία για τον εμβολιασμό των εργαζομένων και ο εμβολιασμός θα γίνει άμεσα» πρόσθεσε.

Η αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά σε Αττική και Πάτρα, και η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους ανατρέπουν τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να αναμένονται νέες ανακοινώσεις, πιθανώς και μέσα στις επόμενες ώρες.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας λένε ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν τα σχολεία, γιατί δεν ήταν αυτά που αύξησαν την κινητικότητα, όμως η περαιτέρω απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένα σενάριο υπό συζήτηση.

«Είμαστε στα όρια του συναγερμού» προειδοποίησε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5 και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορωνοϊό.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης