Λυτρωτικό το νομοσχέδιο για τη νεα ρύθμιση οφειλών - Αθώωση οφειλετών, δόσεις με βαση την πραγματική δυνατότητα, τέλος στις κατασχέσεις λογαριασμών

Λύτρωση. Όσοι χρωστούν στο Δημόσιο όχι από δόλο αλλά γιατί τους κατέστρεψε η κρίση θα αθωώνονται στα Δικαστήρια σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς (τέλος στις απάνθρωπες συλλήψεις) και εισάγεται η «αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής» ως λόγος για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη (αθώωση).

Η διάταξη αυτή περιέχεται στο νόμο για τις ρυθμίσεις οφειλών που έχει προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου αφού θα μπορούν να πληρώσουν ΟΛΟΙ.

Συγκεκριμένα:

- Η ρύθμιση γίνεται μέχρι και σε 100 δόσεις.

- Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου, οι δόσεις επεκτείνονται αναλογικά, μέχρι την πληρωμή του συνόλου της οφειλής.

- Οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και το ετήσιο σύνολο των καταβολών τους υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

- Σε περίπτωση ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό των δόσεων δεν θα υπερβαίνει το 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος.

- Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή. Μάλιστα, για τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα και προσαυξήσεις προβλέπεται ότι αυτά δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 30% (ενδεχομένως και 50%) του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.

- Εφόσον πληρώνονται οι δόσεις εμπρόθεσμα και δεν υπάρχει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, χορηγείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, τρίμηνης διάρκειας, η οποία ανανεώνεται στη λήξη της, με τις ίδιες προϋποθέσεις.

- Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αναστέλλεται το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διατάξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.

- Κάθε οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση άπαξ.

- Παγώνουν» οι κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων και των φορέων προκειμένου να σταματήσουν οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Ειδικότερα, εντολή από τα κεντρικά έλαβε το παράρτημα του ΚΕΑΟ στη Χαλκίδα να σταματήσουν τα μπλοκαρίσματα των τραπεζικών λογαριασμών όσων οφείλουν στον ΟΑΕΕ. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και για οφειλές σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης