Κορωνοϊός: Σταθερή η ανησυχία για τις κλειστές δομές

Σταθερά στο μάτι της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκονται οι κλειστές δομές, όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Συναγερμός σήμανε χθες σε δυο γηροκομεία της Αθήνας και ένα των Ιωαννίνων καθώς  εντοπίστηκαν κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Μεταξουργείο, στο κέντρο της Αθήνας,καθώς εντοπίστηκε θετικό κρούσμα Covid-19 σε 87χρονη φιλοξενούμενη η οποία μεταφέρθηκε χθες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ιχνηλάτησης από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη δομή όπου βρέθηκαν ακόμα 4 άτομα θετικά.

Την ίδια ώρα, τέσσερις ηλικιωμένοι από την Μονάδα Φιλοξενίας στον Άγιο Παντελεήμονα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία της Αττικής. Συγκεκριμένα δύο στο «ΕΛΠΙΣ» και 2 στο «Λαϊκό».

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη Μονάδα αρχές του μήνα είχαν εντοπιστεί 47 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό.

Σε καραντίνα τέθηκε επίσης μέχρι τις 24 Οκτωβρίου κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στα Ιωάννινα λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.  Παράλληλα μέχρι τις 21 Οκτωβρίου μπαίνει σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ Χίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 νέα κρούσματα. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 86 ασθενείς διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε 7 ακόμα απώλειες και 469 θανάτους συνολικά.

Η ΠΕ Αττικής κατέγραψε 201 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 38, η Κοζάνη 29, τα Ιωάννινα 19. Η Καστοριά 17, Λάρισα και Λέσβος από 7, Κόρινθος, Κιλκίς, Αχαΐα, Τρίκαλα και Βοιωτία από 5, Κέρκυρα, Ροδόπη και Ρόδος από 4, Χίος 3, Αιτωλοακαρνανία, Θήρα, Καβάλα και Πέλλα από 2, Αργολίδα, Άρτα, Έβρος, Εύβοια, Ημαθία, Ηράκλειο, Μαγνησία, Νάξος, Σάμος, Σποράδες, Σύρος, Φθιώτιδα και Χαλκιδική από 1. Επίσης 20 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Σχολιάζοντας τα νέα περιστατικά κορωνοϊού σε γηροκομεία, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, απέδωσε τα αυξημένα κρούσματα στις κλειστές δομές  στη διασπορά του ιού στην κοινωνία.

Είναι συγκοινωνούντα δοχεία, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η διασπορά αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού στα γηροκομεία, όπου φιλοξενούνται ούτως ή άλλως ευαίσθητοι πληθυσμοί. Παράλληλα όμως η διασπορά του ιού στην κοινότητα αυξάνει την ανάγκη εντατικοποίησης των μέτρων, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πορεία του ιού και το ενδεχόμενο  νέων μέτρων με αφορμή τους νέους περιορισμούς στη Γαλλία – όπου επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες σε αρκετές πόλεις-, ο κ. Γώγος υποστήριξε πως δεν είμαστε ακόμα εκεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι όλα τα μέτρα στο τραπέζι.

«Δεν μπορούμε να  αφήσουμε τον ιό ανεξέλεγκτο», σημείωσε τονίζοντας πως με τα μέτρα που έχουμε πάρει συγκρατούμε τον ιό, ωστόσο, είμαστε σε «ευαίσθητη ισορροπία» καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας κυμαίνεται κοντά ακόμα κοντά στο 1.  

Λιγότερο αισιόδοξος φάνηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος μιώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε πως αν χειροτερέψει η κατάσταση μπορεί να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο ο ιός παρουσιάζει δύο χαρακτηριστικά στην Ελλάδα, έχει ευρεία διάσοση σε όλη την χώρα και παρουσιάζει διασπορά σε κλειστές δομές. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης