Κικίλιας: Αυτή την εικόνα θέλουμε από τα ρέματα της Αττικής

Αυτοψία στο ρέμα Χαλανδρίου, το οποίο έχει καθαριστεί σε όλο του το μήκος (4,5 χλμ) από συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, διενήργησε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, την αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη, και μηχανικούς του υπουργείου και της Περιφέρειας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «διενεργήσαμε αυτοψία μετά από τη χθεσινοβραδινή έντονη στα βόρεια προάστια βροχόπτωση, για να δούμε πώς αντιδρά ένα ρέμα, το οποίο έχει καθαριστεί, στην πιθανότητα να έρθουν πάλι φερτά υλικά από το βουνό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Αττικής, στην κ. αντιπεριφερειάρχη, στη διευθύντρια και σε όλους τους ανθρώπους αυτούς που οργάνωσαν τον καθαρισμό του ρέματος.

Είναι σε μήκος 4,5χλμ., από εδώ μέχρι το Σεισμανόγλειο, είναι ένα σημαντικό έργο γιατί είναι μέσα στον αστικό ιστό και δείχνει ότι όταν θέλουμε, μπορούμε. Κι επειδή για εμάς, η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ’ όλα, με ικανοποίηση βλέπουμε ότι το ρέμα είναι καθαρό και παρότι έβρεξε – κι ενδεχομένως θα μπορούσε να φέρει φερτά ή να δημιουργηθούν προβλήματα – αυτό δεν έγινε. Δείχνει, λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε.

Τη συναντίληψη αυτή έχω και με το νέο περιφερειάρχη, τον κ. Χαρδαλιά, με τον οποίο συναντήθηκα πριν από λίγες μέρες για όλα τα έργα υποδομής στην Αττική. Αυτή είναι η εποχή που πρέπει να προσέχουμε».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου θα συνεχίσουν να να διενεργούν αυτοψίες, όπως ορίζει και το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, το οποίο θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες στη Βουλή. «Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το οποίο μας απασχολεί.

Για παράδειγμα, με την Περιφέρεια και τους δήμους – των βορείων προαστίων καταρχάς- έχουμε μία συνάντηση τη Δευτέρα για τις πιθανές χιονοπτώσεις. Πάντα πρέπει να προβλέπουμε και να ερχόμαστε πιο νωρίς στο πρόβλημα να δούμε πώς και τι θα αντιμετωπίσουμε.

Άρα, μηχανήματα, γκρέιντερ, εκχιονιστικά, αλατιέρες, είναι ο τρόπος προετοιμασίας – θυμάστε την προηγούμενη εβδομάδα το κάναμε με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, τώρα με την Περιφέρεια και τους δήμους στην Αττική και λίγο αργότερα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Θερμή παράκληση, χρειαζόμαστε τη συνδρομή και τη βοήθεια και των πολιτών. Να πω για ακόμη μια φορά: εκεί που βλέπουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία, με τους αρμόδιους. Αυτή είναι η δουλειά μας και η αποστολή μας, να ερχόμαστε πιο νωρίς από το πρόβλημα και να προσπαθούμε να συντονίσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε αυτό να αντιμετωπιστεί. Προσπαθούμε να το κάνουμε με την καλύτερη δυνατή ταχύτητα» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Ο ίδιος επισήμανε πως τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, γενικά τα μεγάλα έργα, απαιτούν χρόνο, υπάρχουν διαδικασίες. «Υπάρχει και μία άλλη εξουσία, η δικαστική εξουσία, Ελεγκτικό Συνέδριο, Συμβούλιο της Επικρατείας και θα επισκεφτώ την ηγεσία τους. Θερμή παράκληση, κατά το δυνατόν τα έργα αυτά, τα οποία είναι μέγιστης σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών, να ιεραρχούνται και να προτεραιοποιούνται, έτσι ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν ρωτήσετε και μιλήσετε με τους ανθρώπους της Περιφέρειας, με τους μηχανικούς και τους διευθυντές και την Αντιπεριφερειάρχη, θα σας πουν ότι υπάρχει πάντα μεγάλη αγωνία για το πότε και αν θα εγκριθούν αυτά τα έργα, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε από τα ρέματα της Αττικής», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης