Καιρός: Δοκιμάζεται από τους ισχυρούς ανέμους η Ρόδος

Επιμένει και σήμερα η κακοκαιρία που πλήττει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα φαινόμενα δεν αναμένεται να είναι τόσο έντονα, όσο χθες. Σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού, ισχυρές βροχέςκαταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει για τρίτη διαδοχική ημέρα τη χώρα μας, αναμένεται κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 27/01 να δώσει βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν εκ νέου στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η εκτιμώμενη κατανομή του αθροιστικού υετού (βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις) μέχρι το τέλος της ημέρας.

Συγκεκριμένα το νησί από χθες το βράδυ δοκιμάζεται όπως και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκάνησου καθώς οι ισχυροί άνεμοι, η ένταση των οποίων φθάνει ακόμα και τα 10 μποφόρ, έχουν ακυρώσει όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων.

Παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, παραμένουν κλειστά για σήμερα με αποφάσεις που εξέδωσαν χθες το μεσημέρι οι δήμαρχοι όλων των νησιών.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου έχει δεχθεί μέχρι τώρα αρκετές κλήσεις για την απομάκρυνση κλαδιών και δέντρων που έχει «τσακίσει» η κακοκαιρία.

Από το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και σήμερα Παρασκευή από νωρίς το πρωί, καταγράφονται επίσης, μικρής διάρκειας διακοπές του ρεύματος. Ειδικότερα σήμερα το πρωί στον Αρχάγγελο, οι διακοπές αυτές δημιούργησαν πρόβλημα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που ετοιμάζονταν να συμμετάσχουν στα διαδικτυακά μαθήματα που είχαν προγραμματιστεί.

Σε χωριά της δυτικής πλευράς του νησιού έχει ξεκινήσει ήδη να βρέχει και για το λόγο αυτό όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν με τα οχήματά τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Λόγω της «σοροκάδας» εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν και στον παραλιακό δρόμο της κοινότητας Αφάντου, μέρος του οποίου καταστράφηκε από τα κύματα.

Σοβαρό πρόβλημα δημιούργησε η κακοκαιρία στον παραλιακό δρόμο της περιοχής Αφάντου, καθώς η ένταση των κυμάτων κατάφερε να σκάψει ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου και να το μετατρέψει έτσι σε επικίνδυνο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης