Κάθε μέρα σχεδόν εμφανίζεται μια νέα ναρκωτική ουσία

Η φετινή ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (INCΒ), που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), καταγράφει την αναγκαιότητα των προγραμμάτων απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, αλλά και την ανθρωπογεωγραφία της χρήσης ναρκωτικών ουσιών διεθνώς.

Θλιβερή «πρωτιά» στους θανάτους από ναρκωτικές ουσίες έχει η Β. Αμερική (48.000 θάνατοι το 2011), ενώ ανησυχία προκαλεί και η κατάχρηση των συνταγογραφημένων φαρμάκων. Παγκόσμιο κέντρο παραγωγής ηρωίνης παραμένει το Αφγανιστάν με 209.000 καλλιεργούμενα εκτάρια.

Στην Ευρώπη, ανησυχία προκαλούν ο αριθμός και η ποικιλία νέων ψυχοδραστικών ουσιών, που δεν υπόκεινται σήμερα σε διεθνή έλεγχο αλλά έχουν παρόμοιο ψυχοδραστικό αποτέλεσμα με τα λοιπά «γνωστά» μας ναρκωτικά. Πρόκειται κυρίως για αμφεταμινούχα διεγερτικά ή συνθετικά κανναβινοειδή, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι πρόδρομες ουσίες που τα συναποτελούν είναι νόμιμες, ενώ η διακίνησή τους γίνεται συχνά μέσω Διαδικτύου.

Η έκθεση αποδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της χρήσης ουσιών και της ανέχειας. Στη χώρα μας παρατηρείται επιδημία εξάπλωσης του HIV/AIDS μεταξύ των εξαρτημένων. Τα αιτήματα για θεραπεία έχουν αυξηθεί κατά 20%, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, ενώ 15 κοινότητες έχουν ζητήσει τη σύσταση μονάδων στήριξης από το ΚΕΘΕΑ, το οποίο ελλείψει πόρων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Η κρατική επιχορήγηση του ΚΕΘΕΑ πριν από την κρίση κυμαινόταν στα 23 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει φτάσει τα 18 εκατ. ευρώ, ενώ το προσωπικό μειώθηκε από 540 σε 460 άτομα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης