Θύματα των σόναρ οι φάλαινες

Το τελευταίο τριήμερο βρέθηκαν νεκρές άλλες 3 φάλαινες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 13, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα φτάσουν τις 50.

Φως στον μυστηριώδη εκβρασμό φαλαινών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Κέρκυρα ρίχνουν οι έρευνες των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το τελευταίο τριήμερο επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άλλων τριών θηλαστικών, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους στους 13, ενώ το Λιμεναρχείο Παλαιοκαστρίτσας εκτιμά ότι θα προσεγγίσουν τα 50.

Οπως όλα δείχνουν, τα κήτη έπεσαν θύματα εκπομπών sonar, στις οποίες είναι πολύ ευαίσθητο το συγκεκριμένο είδος φάλαινας (ζιφιοί). Οι εκπομπές sonar, χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων, χρησιμοποιούνται από το Πολεμικό Ναυτικό ως μέθοδος εντοπισμού και ανίχνευσης, αλλά αποσυντονίζουν τις φάλαινες και τελικά τις σκοτώνουν.

Από την Ιταλία
«Παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν προέκυψαν στοιχεία για στρατιωτική δραστηριότητα από νατοϊκές ή ελληνικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, η πληροφορία για στρατιωτική δραστηριότητα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού μεταξύ 27/11-2/12 στη νότια Αδριατική και το Ιόνιο προκαλεί βάσιμες υποψίες για τα αίτια των μαζικών εκβρασμών», λέει ο Γιάννης Κουτελίδας, εκ μέρους του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το οποίο συμμετέχει στη διερεύνηση των αιτιών θανάτου των φαλαινών.

Η υπόθεση θυμίζει ένα ανάλογο περιστατικό μαζικών εκβρασμών που σημειώθηκε τον Μάιο του 1996 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Τότε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ, η θάλασσα είχε ξεβράσει 20 νεκρές φάλαινες προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η επιστημονική κοινότητα και ο αρμόδιος περιφερειακός διεθνής οργανισμός ACCOBAMS οφείλουν να ''ανοίξουν'' το θέμα και να συνδράμουν στην άσκηση πιέσεων προς τις ηγεσίες των μεσογειακών κρατών και την υιοθέτηση δεσμευτικών μέτρων προστασίας των κητωδών στη Μεσόγειο», υποστηρίζει ο κ. Κουτελίδας.

Τα sonar έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του αριθμού των ζιφιών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ με απλές κινήσεις -όπως ενημέρωση της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ναυτικού για τις περιοχές όπου συναντώνται μόνιμοι ή περιστασιακοί πληθυσμοί θαλάσσιων θηλαστικών- θα ήταν δυνατό να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα σε περιπτώσεις στρατιωτικών ασκήσεων.

Πηγή: 
ethnos.gr

Δείτε επίσης