Θέμα ολίγων ημερών η τελική συμφωνία Ελλάδας - εταίρων

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Ελλάδα και ΕΕ. Αυτό είναι το διακριτικό μήνυμα που εισπράττουν δημοσιογραφικές πηγές στο Βερολίνο. Αυτό υποστήριξε και ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του στην Βιέννη.

Η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί διότι ήδη ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ρίξει γέφυρες προς τους εταίρους με τις προγραμματικές του δηλώσεις: α) Δεν έθεσε θέμα "κουρέματος" του χρέους β) Άφησε ανοικτό το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων γ) Κέρδισε πρόσθετο ενδιαφέρον από το μπαράζ περικοπών και εξοικονόμησης που ανακοίνωσε δ) Ικανοποίησε η αποφασιστικότητά του να φορολογήσει άμεσα τον μεγάλο πλούτο.

Επιπλέον η Ελλάδα μέσω Βαρουφάκη θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο Eurogroup πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου, αντί τέλους Μαΐου που σχεδίαζε αρχικά.

Το σχέδιο συμφωνίας αφορά σχέδιο δέκα βασικών μεταρρυθμίσεων που λέγεται ότι θα υποστηριχθεί και από τον Γιούνκερ! Παράταση του Μνημονίου θα το λέν οι δανειστές, συμφωνία- γέφυρα η ελληνική πλευρά.

Το σχέδιο συμφωνίας θα συζητηθεί στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και θα οριστικοποιηθεί, εάν υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει:

  • καταβολή των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ- συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ ευρώ προς την Ελλάδα με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  • Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.
  • Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελεχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
  • Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Saaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
  • Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.
  • Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1, 49% του ΑΕΠ.
Ήδη πληθαίνουν οι φωνές για γρήγορη συνεννόηση. Παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζέικομπ Λιου που κάλεσε σήμερα, Δευτέρα, την Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρώπη να ρίξουν τους τόνους στις συζητήσεις με σκοπό να βρεθεί μια λύση, η οποία θα διέπεται από «πραγματισμό», όσον αφορά το χρέος της Αθήνας αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.

«Πιστεύω πως όλοι πρέπει να μειώσουν λίγο την ένταση στη συζήτηση, πρέπει να έχουμε έναν διάλογο κατά τον οποίο η Ελλάδα και όλα τα μέρη με τα οποία εμπλέκεται θα αναζητήσουν μια πρακτική, πραγματιστική οδό προς τα εμπρός», είπε ο Λιου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης η οποία μεταδόθηκε σήμερα.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις προσπάθειες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

«Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί γρήγορα» μια συμφωνία, συνέχισε, μερικές ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Ομάδας των Είκοσι (G20), κατά την οποία η Ελλάδα θα είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν βρίσκονται επισήμως στην ατζέντα της συνόδου της Κωνσταντινούπολης.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές θυσίες και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της κατά την πορεία των τελευταίων ετών. Έχει πλέον πιο σταθερά θεμέλια... πρέπει να οικοδομήσει πάνω σε αυτά τα πιο σταθερά θεμέλια», πρόσθεσε ο Λιου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης