Η χώρα επιστρέφει στο καθολικό lockdown- Στις 12:00 οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Σε καθολικό lockdown οδηγείται ολόκληρη η χώρα έπειτα από τη νέα έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες.

Η χθεσινή ημέρα στάθηκε σημαντική για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας καθώς πέρα από το νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (2646 νέα κρούσματα) έφερε άλλα δύο αρνητικά ρεκόρ, σε αριθμό νεκρών (18 θάνατοι)  και αριθμό διασωληνωμένων (179 στις ΜΕΘ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας υποχρέωσαν την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εισηγηθεί στην κυβέρνηση το γενικό lockdown, τη στιγμή μάλιστα που τα νέα μέτρα που ισχύουν από την περασμένη Τρίτη δεν έχουν προλάβει να αποδώσουν.

«Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται.»,είχε τονίσει χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής πρότεινε  lockdown 15 ημερών, και άμεσες αποφάσεις γιατί τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν σε πίεση του συστήματος υγείας.

Τα νούμερα, ωστόσο, που τροφοδοτούν τις ανησυχίες είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα οι ανακοινώσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες διάσκεψη με τους λοιμωξιολόγους κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε το ζήτημα του lockdown. Τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Την είδηση της επιβολής του καθολικού lockdown επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέροντας πως η κυβέρνηση έκανε δεκτή την πρόταση των λοιμωξιολόγων που πρότειναν καθολικό lockdown για έναν μήνα, με εξαίρεση τη λειτουργία των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, τα μέτρα που αναμένεται να ακούσουμε να ανακοινώνει ο πρωθυπουργός είναι:

  • Lockdown 30 ημερών σε όλη τη χώρα
  • Απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τους κόκκινους νομούς
  • Κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης