Η Σάμος μετράει τις πληγές της

Δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου, μετά την ισχυρή δόνηση των 6,7 Ρίχτερ, η οποία καταγράφηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανήλικους στο ελληνικό νησί και σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους στη γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια των επόμενων ωρών, με τις δονήσεις να ξεπερνούν ακόμη τα 5 Ρίχτερ. Μάλιστα, ο καθηγητής Γεωολογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να φθάσουν έως και τα 6,2 Ρίχτερ. 

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του νησιού εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε και τρία διαδοχικά μίνι τσουνάμι, προξενώντας περαιτέρω ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις του.

Στην Αθήνα δύο τραυματίες

Την ίδια ώρα, στο Βαθύ της Σάμου επικρατεί ανείπωτη θλίψη, μετά τον χαμό των δύο ανήλικων, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, ηλικίας 15 και 17 ετών. Οι δύο έφηβοι καταπλακώθηκαν από τοίχοσε στενό δρόμο, ενώ επέστρεφαν στο σπίτι τους από το σχολείο.

Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Παίδων διακομίστηκε το βράδυ της Παρασκευής κι ένας 14χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι και στη γνάθο, έπειτα από την πτώση τοίχου. Εντός της ημέρας, μάλιστα, αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. 

Ακόμη μία γυναίκα, ηλικίας 63 ετών, μεταφέρθηκε στην Αθήνα με μερική ρήξη σπλήνας. Οι υπόλοιποι επτά τραυματίες έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από το Νοσοκομείο Σάμου. 

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος από το βράδυ της Παρασκευής βρίσκεται στο νησί του ανατολικού Αιγαίου.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τις καταγραφές των ζημιών, προκειμένου να αποτιμηθούν οι ανάγκες των πληγέντων κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, έχουν στηθεί ορισμένες σκηνές, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους σεισμόπληκτους, ενώ από σήμερα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των πληγέντων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των κτιρίων, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές και κρίνονται ακατάλληλα. 

«Έχουμε δουλειά μπροστά μας τα επόμενα 24ωρα για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, οι οποίες δείχνουν να είναι πολύ σημαντικές σε κάθε επίπεδο» επεσήμανε, παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης