Η κυβέρνηση μεταφέρει την ασφάλιση στις ιδιωτικές εταιρείες ώστε να απαλλαγεί το κράτος

Η κυβέρνηση προωωθεί την ιδιωτική ασφάλιση και στις επικουρικές συντάξεις. Το σχέδιο είναι σε βάθος χρόνου το κράτος να περιορίσει την καταβολή συντάξεων μεταφέροντας στους ιδιώτες το μεγαλύτερο μέρος όπως γίνεται π.χ. στις ΗΠΑ κ.α.

Έτσι λοιπόν στις επικουρικές συντάξεις επεκτείνονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (δεύτερος πυλώνας ασφάλισης) με νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εντός του 2015.

Ως τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν συμπληρωματικές παροχές, ομαδικά επαγγελματικά συμβόλαια ή επαγγελματικές συντάξεις, δηλαδή δραστηριοποιούνται μόνο στον λεγόμενο τρίτο πυλώνα ασφάλισης.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί έναντι της τρόικας ότι στις 30 Ιουνίου ως καταληκτική ημερομηνία θα άλλαζε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην επικουρική ασφάλιση. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει εντός του τρέχοντος έτους λόγω της κρίσης.

Στη διάρκεια του 2013 η παραγωγή ασφαλίστρων από πρωτασφαλιστικές εργασίες ανήλθε στα 4 δισ. ευρώ σημειώνοντας κάμψη κατά 9,3% έναντι του 2012. Από αυτό το ποσό τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούσαν τους κλάδους κατά ζημιών (αντιστοιχούν στο 53% του συνόλου) ενώ τα 1,7 δισ. ευρώ τις ασφαλίσεις ζωής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης