Η Ευρώπη θέλει να ξεκαθαρίσει τι πρέπει να κάνει "αν ένα κράτος μέλος της δεχθεί στρατιωτική επίθεση"

Προβληματισμός των κρατών-μελών της Ε.Ε. ώστε να καθορίσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τι είδους στήριξη θα παρέχουν αν κάποιο εξ αυτών δεχθεί στρατιωτική επίθεση από τρίτη χώρα. Τον εν λόγω προβληματισμό εκφράζει κείμενο συμπερασμάτων για θέματα ασφάλειας και άμυνας και δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που αφορά κυρίως την Ελλάδα αφού είναι η μόνη χωρα που κινδυνεύει λόγω... Τουρκίας.

Αξίζει να σημιώσουμε ότι το άρθρο 42 (7) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει: «Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Επίσης το άρθρο 222 της ΣΛΕΕ 9Συνθήκς Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης), αναφέρει ότι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της «ενεργούν από κοινού, με πνεύμα αλληλεγγύης, εάν ένα κράτος-μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση ή πληγεί από φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή».

Η Ένωση, σύμφωνα με τη διάταξη, «κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων που θέτουν στη διάθεσή της τα κράτη-μέλη» για την πρόληψη τρομοκρατικών απειλών, την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του άμαχου πληθυσμού από ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση και την παροχή συνδρομής σε κράτος-μέλος στο έδαφός του, μετά από αίτηση των πολιτικών του αρχών, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή φυσικής ή ανθρωπογενούς καταστροφής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης