Το καμένο φοιτητικό δωμάτιο
Εξωπανεπιστημιακές μαφίες δρουν στις φοιτητικές εστίες. Τρομοκρατούν οικότροφους και προσωπικό. Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου πυροβόλησαν εναντίον φοιτητών
"Καταφύγιο" στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, καθώς και σε εστίες της υπόλοιπης χώρας, έχουν βρει εξωπανεπιστημιακά άτομα, τα οποία έχουν κάνει κατάληψη σε δωμάτια, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούνταν σχεδόν σε καθημερινή βάση κλοπές.
Αποκορύφωμα της παραβατικότητας από πρόσωπα που μένουν εντός της φοιτητικής εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ήταν το περιστατικό της Παρασκευής, όταν δύο από αυτούς επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα δωμάτιο, έγιναν αντιληπτοί από φοιτητή, ο οποίος είχε πέσει παλαιότερα θύμα κλοπής, τους κυνήγησε και ένας από τους δύο επίδοξους ληστές, πυροβόλησε εναντίον του.
Οπως τόνισαν φοιτητές και εργαζόμενοι, τα ίδια άτομα επέστρεψαν και πάλι το πρωί της Παρασκευής και θέλοντας προφανώς να σβήσουν τα ίχνη τους, έβαλαν φωτιά σε δωμάτιο στο οποίο διέμενε ο ένας με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Η φωτιά επεκτάθηκε και στο διπλανό δωμάτιο, ενώ χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά δεν προχώρησε στο υπόλοιπο κτίριο.
Πολλά τα περιστατικά
Περιστατικά με κλοπές, εκφοβισμούς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές έχουν σημειωθεί κατά διαστήματα και σε εστίες άλλων περιοχών, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις.
Οι αρμόδιοι θα έπρεπε να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει στη φοιτητική εστία, λέει ο Στάθης Γλάρος, φοιτητής του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.
Για το περιστατικό στην Πολυτεχνειούπολη, σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών, πρόκειται για δύο αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν καταλάβει δύο δωμάτια των νέων εστιών από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, ενώ είχαν κινήσει τις υποψίες για παραβατικές συμπεριφορές και στο παρελθόν.
Μάλιστα, όπως τόνισε εργαζόμενος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο ένας από τους δύο αλλοδαπούς ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην απόπειρα ληστείας, τον είχε απειλήσει παλαιότερα με έναν σκύλο που είχε στο δωμάτιό του, ενώ σε μία λογομαχία που είχε γίνει μεταξύ τους πριν από 10 ημέρες, άφησε να φανεί το όπλο που είχε στο μπουφάν του για να τον εκφοβίσει.
Περίπου 20 δωμάτια τελούν υπό κατάληψη από άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη φοιτητική κοινότητα, επισημαίνει ο Ευανθής Παπαζαχαρίου, φοιτητής
Φοιτητές οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις εστίες, υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια μένουν στα δωμάτια άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη φοιτητική ιδιότητα, και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από αρκετές πλευρές, δεν έχουν κατορθώσει να τους απομακρύνουν.
Μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνες και σε όσους ασκούν διοίκηση, λέγοντας πως "δεν έχουν το θάρρος και τη βούληση να κάνουν αυτό που πρέπει".
Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
Η σωτήρια παρέμβαση του ηλεκτρολόγου
Το δεύτερο δωμάτιο στο οποίο επεκτάθηκε η πυρκαγιά που έβαλαν οι δύο δράστες
Φύλακας άγγελος για τους φοιτητές που διαμένουν στο κτίριο 15 των νέων φοιτητικών εστιών στην Πολυτεχνειούπολη, ήταν ένας εργαζόμενος ο οποίος μόλις είδε να έχει ξεσπάσει φωτιά σε ένα δωμάτιο του ισογείου, εκκένωσε το κτίριο και ειδοποίησε τον φύλακα.
Ο ηλεκτρολόγος Νεκτάριος Κατσουρίνης περνούσε στις 10.50 το πρωί της Παρασκευής έξω από το κτίριο 15, όταν είδε να βγαίνουν καπνοί από ένα δωμάτιο του ισογείου.
Αμέσως πήρε τηλέφωνο τον φύλακα, ενώ ειδοποίησε όσους φοιτητές παρέμεναν στην εστία μέχρι εκείνη την ώρα προκειμένου να την εκκενώσουν.
Παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, ένα δωμάτιο κάηκε ολοσχερώς και ένα άλλο έπαθε μεγάλες ζημιές
Τελικά, από τη φωτιά κάηκε ολοσχερώς ένα δωμάτιο και σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές σε αυτό που γειτνίαζε.
Στους αγώνες
Υπενθυμίζεται ότι οι νέες φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη είχαν χρησιμοποιηθεί για να στεγάσουν ξένους δημοσιογράφους την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, ενώ δόθηκαν στους φοιτητές την ερχόμενη χρονιά.
Αποτελούνται από τέσσερις ενότητες κατοικιών (γειτονιές), ένα συγκρότημα εστίασης και ψυχαγωγίας, το εστιατόριο και το κτίριο Διοίκησης.
Καταγγέλλουν τη διοίκηση
Για "ανεξέλεγκτη μαφία" μιλούν οι φοιτητές
Οι νέες φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη
Για εξωπανεπιστημιακή "μαφία" η οποία δρα ανεξέλεγκτα στις φοιτητικές εστίες, κάνουν λόγο φοιτητές που μένουν στις εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.
Μάλιστα, οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν υποδείξει επανειλημμένα τα άτομα τα οποία διαμένουν παρανόμως στις εστίες, δεν έχουν γίνει αποφασιστικές κινήσεις από όσους διοικούν τις εστίες, δηλαδή το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας.
Αναφορικά με τη φύλαξη, οι ελάχιστοι φύλακες που υπάρχουν -όπως αναφέρουν οι φοιτητές- κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά προσθέτουν πως δεν επαρκούν και δεν έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν ποιοι μπαίνουν εντός της Πολυτεχνειούπολης.
Αρνούμεθα να παραλάβουμε τη διαχείριση των εστιών κάτω από αυτές τις συνθήκες που επικρατούν, τονίζει ο πρύτανης του ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλος
Ο Ευανθής Παπαζαχαρίου, φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ανέφερε ότι εδώ και αρκετά χρόνια περίπου 20 δωμάτια τελούν υπό κατάληψη από άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη φοιτητική κοινότητα.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ελληνες και φαίνεται να τοποθετούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ η μειοψηφία είναι αλλοδαποί.
"Τόσο οι φοιτητές όσο και εργαζόμενοι στην Πολυτεχνειούπολη έχουμε προσπαθήσει να απομακρύνουμε όσους δεν έχουν δικαίωμα διαμονής. Ωστόσο, δεν είχαμε τη συμπαράσταση που έπρεπε από τους αρμοδίους, καθώς κάποιοι αρνούνται να αναλάβουν με θάρρος τις ευθύνες τους".
Οι υπεύθυνοι
Ο φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών προσθέτει πως ορισμένοι μπορεί να φοβούνται και να δέχονται απειλές, αλλά, όπως αναφέρει, "δεν είναι δυνατόν να επιλύουν τέτοια προβλήματα οι ίδιοι οι φοιτητές".
Από την πλευρά του, ο Στάθης Γλάρος, φοιτητής του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών τόνισε πως "οι αρμόδιοι θα έπρεπε να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θάρρος για να επιλύσουν το πρόβλημα".
Αναφορικά με τους φύλακες, είπε ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά δεν επαρκούν. Για το θλιβερό περιστατικό της Πέμπτης, με τους πυροβολισμούς από αγνώστους εναντίον φοιτητή, τοποθετήθηκε και ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος.
"Πρόκειται για ένα λυπηρό περιστατικό το οποίο είναι καταδικαστέο".
Χωρίς στοιχεία
Μέχρι σήμερα, διευκρίνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ, οι φοιτητικές εστίες υπάγονται και διαχειρίζονται από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. "Το ΕΜΠ δεν γνωρίζει ούτε ποιοι μένουν στις εστίες", είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σιμόπουλος, πάντως, αναφερόμενος στην επικείμενη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των φοιτητικών εστιών από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας στα ιδρύματα, είπε πως "αρνούμεθα να παραλάβουμε τις εστίες κάτω από αυτές τις συνθήκες που επικρατούν.
Ζητάμε να καταρτισθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τον τρόπο λειτουργίας τους, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής και ασφαλής διαμονή των φοιτητών".