Βρισκόμαστε μπροστά σε μια υποβόσκουσα σύγκρουση πολιτικού συστήματος και Δικαιοσύνης; Μετά από δεκαετίες ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης από τους πολιτικούς, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί και η Δικαιοσύνη με βαρύτατες ποινές κατά πολιτικών "μοιάζει να παίρνει το αίμα της πίσω". Αυτό εκτιμά και ο διεθνής τύπος σχολιάζοντας τις ποινές σε Παπαγεωργόπουλο και Τσοχατζόπουλο.
Ο Guardian για παράδειγμα αναφέρει:
«Η συσσωρευμένη ανεργία και τα επώδυνα μέτρα λιτότητας έχουν βαθύνει την λαϊκή οργή κατά της γενιάς των πολιτικών που οδήγησαν την Ελλάδα σε κρίση χρέους το 2009 και η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει ένα μέρους του θυμού με την ενίσχυση των προσπαθειών για την πάταξη της υψηλού επιπέδου φοροδιαφυγής και απάτης».
Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο καταδικασθείς πρώην υπουργός «παρολίγον να στεφθεί πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1996, αλλά σε μια εσωτερική κομματική ψηφοφορία απέτυχε να γίνει πρόεδρος του τότε κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τώρα είναι ένας μικρός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά».
Το Associated Press, αναφέρει ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος προσήλθε στη δικαστική αίθουσα συνοδευόμενος από σημαντική ασυνομική παρουσία, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόταν ήδη στη φυλακή αφού είχε κριθεί προφυλακιστέος.
Η Die Welt σημειώνει σχετικά ότι «για άλλη μία φορά ένας υψηλόβαθμος πολιτικός στην Ελλάδα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης. Κατασχέθηκε και η βίλα του πρώην υπουργού Άμυνας».
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι είναι «η πρώτη περίπτωση πρώην μέλους υπουργικού συμβουλίου που καταδικάστηκε σε μεγάλη ποινή κάθειρξης» και περιγράφει την τεταμένη ατμόσφαιρα κατά την προσαγωγή του Άκη Τσοχατζόπουλου στη αίθουσα του δικαστηρίου, με συγκεντρωθέντες να εκτοξεύουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του πρώην υπουργού
Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse σχολιάζει στον τίτλο σχετικού δημοσιεύματος ότι «η αθηναϊκή δικαιοσύνη ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της με την πολιτική ελίτ»