Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο: Πιθανή ηφαιστειακή διέγερση στη Σαντορίνη τις τελευταίες ώρες

H περιοχή της Σαντορίνης παρουσίασε τις τελευταίες ώρες αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, με καταγραφή αρμονικών δονήσεων που υποδεικνύουν πιθανή ηφαιστειακή διέγερση, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο.

Αυτές οι δονήσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να οφείλονται στην κίνηση μαγματικών ρευστών στον σεισμογόνο χώρο της Ανύδρου.

Όπως τονίζουν ειδικοί στο protothema.gr, παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, όπως το 2011-2012, χωρίς να οδηγήσουν σε ηφαιστειακή έκρηξη. Παράλληλα, συνιστούν ψυχραιμία, καθώς η κίνηση των ρευστών μπορεί να σταματήσει τις επόμενες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, ανέφερε: «Παρατηρώ μια συστηματική σειρά καταγραφών σε όλους τους σεισμογράφους της Σαντορίνης, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, από τις 20:00 έως τις 21:30. Πρόκειται για πολλούς μικροσεισμούς, που πιθανόν προκλήθηκαν από την κίνηση ηφαιστειακών ρευστών».

«Η δραστηριότητα (των αρμονικών δονήσεων) σταμάτησε. Επιστρέψαμε στα κανονικά επίπεδα» δήλωσε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Χιλής, Λουίς Ντονόσο, τον οποίο επικαλέστηκε νωρίτερα το EMSC για τη Σαντορίνη.

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού, επισημαίνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο protothema.gr, ότι «η φύση καθορίζει την αναπνοή του πλανήτη μας, που είναι τα ηφαίστεια -εμείς απλά τα παρακολουθούμε».

Λίγα λεπτά αργοτερα σε ανάρτησή της η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού έγραψε:

«Πως μπορείς να εξηγήσεις ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο που εξελίσσεται σε έναν ενεργό θαλάσσιο χώρο όπου η ηφαιστειότητα αλληλεπιδρά με την τεκτονική;;

Με ένα σχήμα..τη γνώση δεδομένων πολλών χρόνων ερευνών κ τη συνεργασία ξένων κ Ελλήνων συνεργατών!!

Με βάση λοιπόν την χρονική εξέλιξη της σεισμικότητας από τα τέλη Ιανουαρίου έως σήμερα και τα γεωφυσικά δεδομένα από τον υποθαλλάσιο χώρο, τόσο στον ανώτερο φλοιό όσο και βαθύτερα από την ανάλυση των μαγματικών σωμάτων, προκύπτει ως πλέον πιθανή αιτία της σεισμικής διέγερσης με σεισμούς μεγέθους 4-5 η διείσδυση μάγματος κάτω από το ήβωμα της Ανύδρου έως βάθος 4 χλμ. Η ανύψωση του μάγματος ασκεί τεκτονικές τάσεις στον υπερκείμενο λεπτό φλοιό με αποτέλεσμα ενεργοποίηση κανονικών ρηγμάτων βαρύτητας, που επιτρέπουν την άνοδο του ρευστού υλικού με διάνοιξη χώρου και δημιουργία ηφαιστειακών φλεβών. Η πιθανότητα ενεργοποίησης και του ρήγματος της Ανύδρου παραμένει με πιθανό μέγεθος σεισμού 5.8-6.1. Το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει (πιθανόν εβδομάδες) όσο συνεχίζεται η τροφοδοσία του μαγματικού θαλάμου με νέο υλικό από το λιθοσφαιρικό μανδύα στο βάθος. Η δυνατότητα παρακολούθησης της περιοχής με συνδιασμό μεθόδων έρευνας θα επιτρέψει την ασφαλή εκτίμηση της όλης εξέλιξης της πρωτόγνωρης γεωδυναμικής διεργασίας!! Και αυτό κάνει όλη η επιστημονική κοινότητα!

Η κίνηση των ρευστών που εξηγούμε αυτές τις μέρες καταγράφηκε κ στους σεισμογράφους πριν λίγες ώρες! Τα επίκεντρα τώρα…εντοπίζονται ξανά στην Άνυδρο!! Μην ξεχνάμε ότι παρόμοιες διεργασίες με κινήσεις ρευστών είχαν καταγράφει κ το 2011-12 χωρίς να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη!!!!! Και σαν φλέβες πάντα τις θαυμάζουμε στη ΒΑ πλευρά της καλδέρας δίπλα στους Επταπαίδες.

Τα ηφαίστεια είναι η αναπνοή του πλανήτη μας κ η κίνηση του διάπυρου υλικού στα έγκατα της γης..είναι συνηθισμένη διεργασία!!Τα παρακολουθούμε λοιπόν κ αφήνουμε στην άκρη σενάρια «μεγάλων καταστροφών» που οδηγούν μόνο σε πανικό κ αβεβαιότητα!!»

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης