Στο Κυπριακό η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην καταλαβαίνει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάστασή του. "Ξεχνάμε" ότι η Ελλάδα έκανε απόπειρα πραξικοπήματος, ότι ηττήθηκε στο πεδίο της μάχης και πρέπει να πληρωθεί το σχετικό τίμημα ή ότι δεν μπορεί να αξιώνει αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών αλλά να παραμένουν στο Νησί οι Έλληνες στρατιώτες.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν το ξεκαθάρισε λοιπόν: "Δεν τίθεται θέμα να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός. Εάν όμως γίνεται σκέψη για κάτι τέτοιο τότε πρέπει να αποχωρήσει ο στρατός και των δύο πλευρών" (εννοωντας της Ελλάδας και της Τουρκίας).
Επίσης, ζήτησε τα χωριά Κόκκινα και Μόρφου να ενωθούν και να παραμείνουν υπό την τουρκική διοίκηση.
Και τέλος τα Βαρώσια να μην παραμείνουν στην τουρκική πλευρά, αλλά να δοθούν στην Ελληνική.
Σχετικά με τα παραπάνω ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ γράφει:
"Η μεγάλη διαφωνία που φάινεται να μην επιτρέπει μια συμφωνία στο Κυπριακό είναι η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο Νησί που έχει βαφτιστεί "εγγυήσεις". Η δική μας πλευρά δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στρατεύματα άλλης χώρας σε ένα κράτος της ΕΕ. Οι Τούρκοι δηλώνουν ότι θα είναι μόνο για 10 χρόνια αφού συμφωνούν σε τμηματική αποχώρηση.
Είναι αυτό το σοβαρότερο που θα πρέπει να απασχολεί την ελληνοκυπριακή πλευρά; Μάλλον όχι λέει η λογική δεδομένου ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν όταν οι Έλληνες διενεργούσαν πραξικόπημα στην Κύπρο και πέτυχαν μια στρατιωτική νίκη επειδή η ελληνική πλευρά έκανε τραγικά και απίστευτα λάθη στην διαχείριση της σύγκρουσης. Επιπλέον στην Κύπρο υπάρχει και ελληνικός Στρατός.
Επίσης η Ελλάδα έχασε μια στρατιωτική μάχη και αυτό έχει πάντα επιπτώσεις. Την έχασε μάλιστα με απίστευτη ανικανότητα και ανοργανωσία εκέινες τις δύσκολες ώρες. Μέχρι η στρατιωτική ηγεσία που παραπλάνησε τότε εσκεμμένα πολεμικό μας πλοίο που έπλεε προς την Κύπρο για να αντιμετωπισει τους Τούρκους. Εστάλη στην Ρόδο με τον αήθη ισχυρισμό ότι εισβάλλουν και εκεί οι Τούρκοι. Το πλοίο έφτασε στην Ρόδο και είδε ένα νησί σε ηρεμία...
Η ιστορία λέει ότι η Ελλάδα μπορόυσε τότε να πετύχει αυτή την στρατιωική νίκη αν ήταν οργανωμένη και με αξιόπιστη κυβέρνηση χώρα. Και η λογική λέει ότι δεν είναι πρόβλημα να παραμείνουν Τούρκοι και Έλληνες στρατιώτες στη Νησί και να αποχωρούν κάθε χρόνο, για μια δεκεατία.
Πρόβλημα είναι αν θα έχει ισοδύναμη εξουσία τω 25% του πληθυσμού (Τουρκοκύπριοι) στο υπόλοιπο 75% (Ελληνοκύπριοι). Γιατί στην πρώτη περίπτωση η Τουρκία θα είναι μέλος της ΕΕ δια αντιπροσώπου".