Ελλάδα: Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καταρρέουν πλεον σφιχταγκαλιασμένοι... Το παράδειγμα των ασφαλιστικών Ταμείων

H Ελλάδα καταρρέει οικονομικά με όλο και ταχύτερους ρυθμούς. Όλοι οι δείκτες δείχνουν μια ανεξέλεγκτη πλέον ύφεση με το ιδιωτικό τομέα να βουλιάζει αγκαλιά με τον Δημόσιο τομέα... Οι ιδώτες δεν μπορούν να εισπράξουν, ούτε να πληρώσουν. Το ίδιο και το Δημόσιο: Δεν μπορεί να εισπράξει, αλλά ούτε και να πληρώσει...

Τελευταίο οδυνηρό παράδειγμα τα Ασφαλιστικά ταμεία. Παρά τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Στο ΙΚΑ η εισφοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 6 δισ., ενώ οι υποχρεώσεις του προς τρίτους υπολογίζονται περί τα 7,5 δισ. ευρώ. Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στα 830 εκατ. ευρώ, η μείωση των εσόδων από εισφορές αγγίζει το 35% και μόλις το 55% των ασφαλισμένων ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Στον ΟΓΑ, από το σύνολο των 664.376 ασφαλισμένων του, οι 241.814 (36%) δεν καταβάλλουν εισφορές, το 58% δεν τις πληρώνει κανονικά και μόλις το 6% έχει ενταχθεί σε ρύθμιση. Τεράστιο είναι και το πρόβλημα του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του με ένα έλλειμμα της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού επιβαρύνθηκε με το έλλειμμα των Ταμείων Υγείας που εντάχθηκαν σε αυτόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδία των απασχολουμένων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί από 140 έως 1.000 ευρώ, ενώ στις επικουρικές η περικοπή κυμαίνεται από 7,5% έως και 46%. Εξάλλου η καθυστέρηση στην απονομή της κύριας σύνταξης στα μεγάλα Ταμεία φτάνει έως τους δεκαοκτώ μήνες, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν περισσότερα από 160.000 αιτήματα για συνταξιοδότηση και 53.000 για καταβολή του εφάπαξ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης