Ειδικό Δικαστήριο: Ένοχος ο Παπαγγελόπουλος – Αθώα η Τουλουπάκη

Με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αφού νωρίτερα το Ειδικό Δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο κατά πλειοψηφία για δύο παραβάσεις καθήκοντος.

Η ποινή σε βάρος του πρώην υπουργού επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία μετά την αναγνώριση από το Ειδικό Δικαστήριο δύο ελαφρυντικών, του πρότερου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο πρώην υπουργός κρίθηκε για δύο υποθέσεις παράβασης καθήκοντος και ομόφωνα αθώος για την ηθική αυτουργία στο αδίκημα της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας.

Ο πρώην υπουργός κατά πλειοψηφία κρίθηκε αθώος για άλλες τρεις καταγγελίες για παράβαση καθήκοντος που είχαν σχέση με καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών, της Γεωργίας Τσατάνη και του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Ειδικότερα η καταδίκη του πρώην υπουργού ήταν κατά πλειοψηφία για τις καταγγελίες σε βάρος του από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, που αφορούσε πιέσεις που της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Eπίσης, κρίθηκε ένοχος για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου ότι δέχτηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Το Ειδικό Δικαστήριο, που κατά πλειοψηφία 8-5 αναγνώρισε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς, του επέβαλε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ. Η χρηματική ποινή έχει προσαυξήσεις 110%, ανεβάζοντας αισθητά το τελικό ποσό.

Παράλληλα, κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη ότι παρενέβη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για υποθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου και του επιχειρηματία Ανδρεα Βγενόπουλου, καθώς και για την υπόθεση του δημοσιογράφου των Νέων Γιώργου Παπαχρήστου.

Το Δικαστήριο έκρινε αθώα την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας και για ηθική αυτουργία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης