Δικαστική απόφαση ακυρώνει την κατάσχεση του πετρελαίου στο ιρανικό τάνκερ Lana

Το εφετείο της Χαλκίδας ακύρωσε χθες την  απόφαση που επέτρεπε την κατάσχεση  του πετρελαϊκού φορτίου  του υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιου Lana, aνοιχτά των ακτών της Εύβοιας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

 «Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεψε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του φορτίου ιρανικού πετρελαίου ενός δεξαμενόπλοιου υπό ιρανική σημαία στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, δήλωσαν τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του βρετανικού πρακτορείου.

Το Ιράν είχε ασκήσει έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης. «Η αγωγή για την αναίρεση της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», σύμφωνα με τις πηγές του Reuters που δεν κατονομάζονται

 «Η προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», «θα είναι δύσκολο να ανατραπεί», δήλωσε μια από τις πηγές στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν η ελληνική ή η αμερικανική πλευρά σκοπεύουν να προσφύγουν κατά της απόφασης που έλαβε Εφετείο της Χαλκίδας.

To Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου Παναγιώτης Χιωτέλης. Αφορούσαν τις διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, δυνάμει των οποίων είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου, που το «Lana» μετέφερε στις δεξαμενές του.

Οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν την Τρίτη και μολονότι η δίκη για την υπόθεση είχε αρχικά προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, η διαδικασία για προφανείς λόγους επισπεύσθηκε ακόμα περισσότερο, με τη δίκη να λαμβάνει χώρα χθες στη Χαλκίδα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης