ΔΕΗ: μετά το χαράτσι πλακώνουν και αυξήσεις

Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν μεσοσταθμικά το 10-13% και θα είναι αρκετά υψηλότερες για τους μικρομεσαίους καταναλωτές, ετοιμάζεται να εγκρίνει η κυβέρνηση για το 2012.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αυξήσεις θα κυμανθούν σε διψήφια ποσοστά, ενώ θα γίνουν πιθανότατα σε δύο δόσεις, μία στο πρώτο εξάμηνο και μία στο δεύτερο, ώστε να μην... «πέσουν βαριές» στους καταναλωτές, που την ίδια περίοδο θα πληρώνουν σε δόσεις τα χαράτσια για το τέλος ακινήτων.

Τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι και 3.000 κιλοβατώρες θα δουν τους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς τους να επιβαρύνονται με τουλάχιστον 20-30 ευρώ ανά τετράμηνο, ανάλογα με την κατανάλωση. Ανάλογες αυξήσεις θα υποστούν και όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, με τη διαφορά ότι οι χρεώσεις τους θα παραμείνουν 20-30% χαμηλότερες.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πανηγυρίζουν πάντως ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις θα είναι... μικρές συγκριτικά με αυτές που ζητεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ΔΕΗ (19%) επικαλούμενη τα κοστολογικά της στοιχεία και οι οποίες αν «πέρναγαν» θα ανέβαζαν τους λογαριασμούς έως και 40%.

Και το 2013

Στην ουσία οι επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το 2012 αποτελούν τη δεύτερη δόση των αναπροσαρμογών στις οποίες είναι δεσμευμένη μέσω του Μνημονίου να προχωρήσει η Ελλάδα με ορίζοντα το 2013, ώστε να καταργήσει τις σταυροειδείς επιδοτήσεις και τα τιμολόγια να διαμορφώνονται ανάλογα με το εκάστοτε κόστος παραγωγής. Υπό το πρίσμα αυτό αυξήσεις στο ρεύμα θα γίνουν και το 2013, οι οποίες ενδέχεται μάλιστα να είναι πολύ μεγαλύτερες, επειδή από εκείνη τη χρονιά η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ για δικαιώματα ρύπων.

Σύμφωνα με εισηγήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, δεν αποκλείεται μέσα στην επόμενη χρονιά να ενεργοποιηθεί και μηχανισμός σύνδεσης των τιμών με το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε τα τιμολόγια να αναπροσαρμόζονται αυτομάτως είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω κάθε 6μηνο.

Στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής των τιμολογίων το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Πηγή: 
enet.gr

Δείτε επίσης