Δίκη Energa : Έκλεβαν ή... προστάτευαν το χρήμα;

Ξεκινά η δίκη των εταιρειών Energa και Hellas Power. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο εταιρείες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (γνωστό ως «χαράτσι»), αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο ως είχαν υποχρέωση.

Αποτέλεσμα της παρακράτησης των φόρων και των τελών ήταν να επέλθει ζημία στο Δημόσιο που εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο οι δυο εταιρείες φαίνεται ότι είχαν οικονομική απάιτηση μεγαλύτερη των ποσών που αιφνιδιαστικά τους κατέσχεσε η ΔΕΣΜΗΕ και "αναγκάστηκαν" να ανοίξουν λογαριασμούς εκτός Ελλάδος ώστε να μην κατασχεθούν εκ νέου μέχρι να εισπράξουν και αυτοί τις απιτήσεις τους (για τις οποίες δικαιώθηκαν δικαστικά). Αυτό θα φανεί στην δδίκη.

Σημειωτέον ότι η Δικαιοσδύνη εξέδωσε εντάλματα σύλληψης, προφυλακίζοντας έξι εμπλεκομένους, από τους οποίους δύο -Αρης Φλώρος και Στ. Σιαφάκας- συνεχίζουν να παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, καθώς με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η κράτησή τους παρατάθηκε για άλλους έξι μήνες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης