Γιόρτασαν στα Χανιά την επέτειο των 98 χρόνων της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Στις 11 το πρωί, τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων και στη συνέχεια, σχηματίστηκε πομπή προκειμένου να μεταφερθεί η Ελληνική σημαία στο φρούριο του Φιρκά. Της πομπής προηγούντο μαθητές και μαθήτριες σχολείων, ακολουθούσαν τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, βρακοφόροι που κρατούσαν την ελληνική σημαία, οι εκπρόσωποι του κλήρου και των αρχών και πολίτες.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης αναφέρθηκε στην σημασία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και στα γεγονότα-σταθμούς που οδήγησαν στην Ένωση, καθώς επίσης και στο πώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη τελετή ανάρτησης της ελληνικής σημαίας στον Φιρκά, την 1η Δεκεμβρίου 1913.

«Όπως η Ένωση επιτεύχθηκε χάρις στο αδούλωτο φρόνημα, τη γενναιότητα και τους αγώνες του Κρητικού λαού κόντρα στο αρνητικό διεθνές περιβάλλον, έτσι και σήμερα θα μπορέσουμε παρά το δυσμενές εξωτερικά περιβάλλον να ξεπεράσουμε τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση, που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, με συλλογική προσπάθεια και συνεχείς αγώνες. Φίλες και φίλοι, τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι τίποτε δεν χαρίζεται. Όλα - μικρά και μεγάλα - κατακτώνται με αγώνες του λαού μας αλλά και με μπροστάρηδες ηγέτες, που παραδειγματίζονται από τον διορατικό γέρο Βενιζέλο, κατέληξε ο Δήμαρχος Χανίων.

Την ελληνική σημαία ύψωσαν στο φρούριο Φιρκά ο Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη.

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και δηλώνει ότι η Κρήτη είναι σύμβολο θυσιών, αγώνα και ενότητας του ελληνικού λαού, κάτι που το έχουμε ανάγκη σήμερα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θανάσης Καρούντζος.

Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1913, όταν με τη Συνθήκη του Λονδίνου, ο Σουλτάνος Μεχμέτ Β' παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του από το νησί. Την 1η Δεκεμβρίου, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, η ελληνική σημαία υψώθηκε στο Κάστρο του Φιρκά στην παλιά πόλη των Χανίων, ενώπιον του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η πολυπόθητη Ένωση ήταν δύσκολη υπόθεση και χρειάστηκαν για αυτό αγώνες και διπλωματικές πρωτοβουλίες.

To 1898, σχηματίστηκε Κρητική κυβέρνηση στο νησί, με ανώτατο κυβερνήτη τον Πρίγκιπα Γεώργιο, νεότερο γιο του βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιου. Στόχος, όμως, της πλειοψηφίας των Κρητικών παρέμενε η ένωση με την Ελλάδα. Υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις κάθε φορά που ο ανώτατος κυβερνήτης επέβαλε περιορισμούς στις ανθρώπινες ελευθερίες ή άλλαζε τις μεθόδους διοίκησης. Αυτό το άσβηστο επαναστατικό πνεύμα οδήγησε στην «Επανάσταση του Θερίσου», το 1905. Αρχηγός της επανάστασης ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε πολεμήσει στους τελευταίους αγώνες για την ανεξαρτησία και είχε διοριστεί υπουργός Δικαιοσύνης από τον Πρίγκιπα Γεώργιο. Η επανάσταση δεν κράτησε πολύ, η υποστήριξη όμως στον Βενιζέλο ήταν τόσο ισχυρή, που ο Πρίγκιπας Γεώργιος αναγκάστηκε να υποβάλλει παραίτηση.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις απέσυραν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από την Κρήτη, ο ανώτατος διοικητής αποχώρησε και διενεργήθηκαν εκλογές, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε ο Βενιζέλος. Όταν ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» της Αθήνας ήρθε στην εξουσία, ζητήθηκε από το Βενιζέλο να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στις εκδηλώσεις, που ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, παρέστησαν, εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, οι Μητροπολίτες Κυδωνίας - Αποκορώνου, Δαμασκηνός και Κισάμου-Σελίνου, Αμφιλόχιος, οι βουλευτές Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, Σήφης Βαλυράκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, καθώς και πλειάδα εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας, των στρατιωτικών αρχών και φορέων.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης