Γεράνεια Όρη: Η δορυφορική εικόνα της καταστροφής - Στάχτη 60.000 στρέμματα

Σε δορυφορική εκτίμηση-απεικόνιση των καμένων εκτάσεων στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας κι επεκτάθηκε στα Γεράνεια όρη, και στη Δυτική Αττική, όπου και σήμερα υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες, προχώρησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως έκανε γνωστό, η πυρκαγιά κατέκαψε 60.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες μέσης ανάλυσης (VIIRS) που ελήφθησαν στις 23-24/5.

Από το σύνολο της καμένης έκτασης, τα 45.000 στρέμματα αφορούν κωνοφόρα δάση και 13.000 μεταβατικές δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις και επλήγησαν αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές.

Η χλωρίδα των Γερανείων αποτελείται από περισσότερα από 1.000 είδη από τα οποία τα 83 είναι ενδημικά της Ελλάδας.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, απειλήθηκαν αρκετοί οικισμοί, όπως οι Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Σπάρτα, Αιγειρούσες, ενώ η φωτιά πέρασε μέσα από τους οικισμούς Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Σπάρτα, χωρίς η ανάλυση των εικόνων να επιτρέπει τη δορυφορική απεικόνιση των καταστροφών σε μεμονωμένες οικίες και περιουσίες.

Η εικόνα υψηλής ανάλυσης Sentinel-2 που αναμένεται να συλλεγεί στις εγκαταστάσεις του κέντρου BEYOND σήμερα, θα επιτρέψει τη λεπτομερή χαρτογράφηση των καταστροφών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης