Απαγόρευση συμπληρώματος διατροφής λόγω επικίνδυνης φαρμακευτικής ουσίας

Την επέκταση της απαγόρευσης διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος Epimedium Macun που διακινείται σαν συμπλήρωμα διατροφής, προς κάθε σημείο ενδεχόμενης διακίνησης, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), αφού το προϊόν περιέχει φαρμακευτική δραστική ουσία χωρίς να είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου των βελγικών Αρχών, αναφέρει ο ΕΟΦ, διαπιστώθηκε ότι περιέχει την μη εγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη, η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Η σιλδεναφίλη συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης περιέχει και το μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο (novel food) Epimedium. 

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας Υγείας και σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης απαγόρευσης στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.

Η εταιρεία "Herbs n Beauty" και κάθε άλλη εταιρεία που διακινεί το προϊόν, οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρουν από την αγορά εντός 10 ημερών, καταλήγει ο ΕΟΦ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης