Ανοδος της θερμοκρασίας σήμερα με 39-40 βαθμούς στα ηπειρωτικά

Θερμοκρασία

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ, σήμερα αναμένεται κατακόρυφη άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα αγγίξει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ τις επόμενες ημέρες ένα ψυχρό μέτωπο θα επισκεφθεί τη χώρα μας ρίχνοντας τις θερμοκρασίες έως και κατά 5 βαθμούς. Οι νοτιάδες θα αντικατασταθούν από βοριάδες, ενώ βροχές και καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Οπως εξηγεί ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Θοδωρής Κολυδάς, σήμερα η αίσθηση της ζέστης θα είναι πολύ έντονη σε αρκετές περιοχές της χώρας.

«Παρότι η θερμοκρασία στην ανώτερη ατμόσφαιρα δεν ανεβαίνει, οι εξασθενημένοι άνεμοι και η αυξημένη σχετική υγρασία θα κάνουν πιο δυνατή την αίσθηση της ζέστης. Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39-40 βαθμούς και η ζέστη θα είναι υψηλή, καθώς θα έχουμε ασθενές το πεδίο των ανέμων.

Στην Αθήνα το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι 39 βαθμούς της κλίμακας, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές οι τιμές θα είναι κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες λόγω της θαλάσσιας αύρας και του ανέμου που θα αναπτυχθεί σε αυτές».

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, πιο «ευπαθείς» στη ζέστη θα είναι οι περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Αργολίδας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι από σήμερα το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας θα αρχίσουν να ενισχύονται οι βοριάδες.

Στο Ιόνιο προβλέπεται να αγγίξουν σε ένταση τα 4-5 μποφόρ και αργότερα τα 6, ενώ τη νύχτα οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν και στο Βόρειο Αιγαίο. Το βράδυ οι βόρειες περιοχές της χώρας θα επηρεαστούν από την «ουρά» ενός ψυχρού μετώπου που θα επικρατεί στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να σημειωθούν καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ισχυρές.

«Με το πέρασμα αυτού του μετώπου από τα βόρεια, θα αναπτυχθεί και πάλι ένας ισχυρός αντικυκλώνας που θα έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσουν μελτέμια στο Αιγαίο, τα οποία θα έχουν ένταση 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ» σημειώνει ο κ. Κολυδάς.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Τοπικές μπόρες και ανάσες δροσιάς

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στην Ανατολική Ελλάδα, αναμένεται από αύριο λόγω του ψυχρού μετώπου που θα επισκεφθεί τη χώρα από τα Βαλκάνια.

Η πτώση εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 4-5 βαθμών της κλίμακας. Ενώ η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα αναμένεται να κυμανθεί σήμερα μεταξύ 25 και 39 βαθμών Κελσίου, αύριο αναμένεται στους 25 με 34 βαθμούς Κελσίου, την Πέμπτη στους 25-33 βαθμούς και την Παρασκευή στους 24-34 βαθμούς της κλίμακας».

Αντίστοιχα για τη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία προβλέπεται να κυμανθεί σήμερα μεταξύ 22 και 35 βαθμών Κελσίου, αύριο μεταξύ 25 και 32 βαθμών, την Πέμπτη από 22 ως 30 βαθμούς Κελσίου και την Παρασκευή από 22-32.

«Παράλληλα, θα εκδηλωθούν φαινόμενα, όπως τοπικές μπόρες στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και κατά τις απογευματινές ώρες πιθανώς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά», λέει ο κ. Κολυδάς.

Για την Παρασκευή και το Σάββατο οι προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για βελτιωμένο καιρό με μικρή πιθανότητα βροχών στη Βορειοδυτική Ελλάδα το απόγευμα, για βορείους ανέμους εντάσεως 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ και για θερμοκρασία που θα ακολουθήσει ελαφρά ανοδική πορεία στη Δυτική Ελλάδα. Στην ανατολική χώρα η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με μια μέση τιμή της τάξεως των 33-34 βαθμών Κελσίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης