Ανησυχητικά υψηλή η ρύπανση στο λιμάνι του Πειραιά

Μεγάλη ρύπανση καταγράφεται στο λιμάνι του Πειραιά εξ αιτίας των κρουαζεροπλοίων. Τη στιγμή που η επιβάρυνση στον αστικό ιστό κυμαίνεται συνήθως στα 3.000-5.000 σωματίδια ανά κυβικό εκατοστό αέρα, στον τερματικό σταθμό των κρουαζιερόπλοιων κατεγράφη συγκέντρωση μεγαλύτερη των 100.000 σωματιδίων.

Τέτοια ρύπανση παρατηρείται σε όλα τα μεγάλα λιμάνια. Ο ΝΑΒU, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχες μετρήσεις σε αρκετά λιμάνια της Μεσογείου -εντοπίζοντας κάθε φορά αυξημένες τιμές σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια-, επισημαίνει ότι στην Ευρώπη περίπου 50.000 άτομα βρίσκουν πρόωρο θάνατο ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη ναυσιπλοΐα.

Στο Αμβούργο, στη Λισαβόνα, τη Βενετία και τη Βαρκελώνη, όπου έχουν γίνει παρόμοιοι έλεγχοι από το 2011 μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα διαγράφονται ανησυχητικά: η συγκέντρωση μικροσωματιδίων είναι έως και 50-80 φορές υψηλότερη από ό,τι στις κύριες οδικές αρτηρίες ή σε αστικά κέντρα με μεγάλη κυκλοφορία.

Η ρύπανση οφείλεται στο ότι οι μηχανές των κρουαζιερόπλοιων εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη και όταν τα πλοία παραμένουν στο λιμάνι, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες ενέργειας των υποδομών τους και στο ότι τα καύσιμα που καίνε είναι 3.500 φορές πιο βρώμικα από το πετρέλαιο αυτοκινήτων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης