Ανεξήγητος θάνατος δύο παιδιών στη Θεσσαλονίκη

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στην ιατρική κοινότητα, αλλά και στην τοπική κοινωνία, με αφορμή τους ανεξήγητους θανάτους δύο μικρών παιδιών μέσα σε διάστημα λίγων ημερών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. 

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ένα 7χρονο παιδί έχασε ξαφνικά τη ζωή του στα επείγοντα του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», ενώ πριν λίγες ημέρες, ένα 3χρονο κοριτσάκι εξέπνευσε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», μόλις λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του από το «Ιπποκράτειο».

Για τις υποθέσεις μίλησε στην ΕΡΤ, ο διευθυντής ΕΣΥ της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, αναφέροντας ότι πολλά αίτια θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τον ανεξήγητο θάνατο των παιδιών, επισημαίνοντας πως ένα λοιμώδες νόσημα οδηγεί σε κατάρρευση το ανοσοποιητικό σύστημα και σε ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων. 

«Το λοιμώδες αίτιο είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά πρέπει να αποδειχθεί», εξηγώντας ότι «όλη αυτή η υπόθεση είναι ένα τραγικό συμβάν που μπορεί να συμβεί ακόμα και σε υγιείς ανθρώπους. Διευκρίνισε δε, πως οι δύο θάνατοι δεν σχετίζονται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Με έκπληξη βλέπω και εγώ τέτοιες θεωρίες. Είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Εμείς στις ΜΕΘ αυτό το κλινικό σύνδρομο της ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων, με πολύ μεγάλη θνητότητα, το βλέπουμε πολύ συχνά», είπε. 
Υπογράμμισε επίσης ότι οι απαντήσεις αναμένονται από την Αθήνα.

«Είναι τραγικό το γεγονός. Χρειάζονται απαντήσεις όμως με υπευθυνότητα. Και τα δύο νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο έχουν πιθανότητες σε κάποιες διαγνώσεις όμως περιμένουν και τα μικροσκοπικά αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία δυστυχώς η Θεσσαλονίκη τα στέλνει στην Αθήνα», σημείωσε. 

Απηύθυνε ακόμα έκκληση να δοθεί προτεραιότητα στη διενέργεια των σχετικών εξετάσεων για να σταματήσει η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ξαφνικό θάνατό τους: «Η έκκληση η δική μας, παρόλη την ευαισθησία του υπουργείου Υγείας είναι να δοθεί προτεραιότητα», τόνισε. 

Τέλος, όπως διευκρίνισε ο κ. Καπραβέλος «δεν είναι συνηθισμένο δύο παιδιά να χάνουν τη ζωή τους. Τα ερωτήματα που έχουμε σαν ιατρική κοινότητα και σαν κοινωνία θα πρέπει να απαντηθούν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μη δώσουν λαβή σε τέτοιες θεωρίες που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης