Αθήνα: Αλλαγή συνηθειών για να αναπνεύσει το κέντρο

Η απάντηση ενός ταξιτζή στο πόσες φορές περνά από το κέντρο της Αθήνας ήταν συντριπτική: "Περίπου 35 φορές", είπε. Κάντε μια αναγωγή με τον αριθμό των ταξί και θα καταλάβεται τι συμβαίνει χρόνια τώρα στην πρωτέυουσα. Το κέντρο της είναι κόμβος διέλευσης. Θες να πας βόρεια; Περνάς από το κέντρο. Θες νότια; Περνάς από το κέντρο.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος της κυκλοφοριακής συμφόρισης στην Αθήνα. Βέβαια, καταγράφονται τα προβλήματα και υπάρχει η πρόθεση να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Οπως αναφέρει ο συγκοινωνιολόγος κ. Γιαννής, εκείνο που αναμένεται να αλλάξει και που θα οδηγήσει σε μείωση της κίνησης στο κέντρο είναι η συνήθεια των πολιτών να διέρχονται από το κέντρο της πόλης προκειμένου να μετακινηθούν.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η σηματοδότηση, έτσι ώστε τουλάχιστον οι οδηγοί να ενημερώνονται άμεσα για τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο. Παράλληλα, θα οργανωθούν τα σημεία αποβίβασης και επιβίβασης των επιβατών από τα λεωφορεία έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σημεία οριοθετημένα.

Καθημερινά έντονο είναι το μποτιλιάρισμα στη Βασιλίσσης Σοφίας από ψηλά σχεδόν από το ύψος της πλατείας Μαβίλη έως και την πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα, η κίνηση ήταν μεγάλη και στην οδό Πανεπιστημίου. Το «έμφραγμα» στο κέντρο, μεταφέρθηκε και στις οδούς που καταλήγουν σε αυτό όπως η Μεσογείων, η Κηφισίας, αλλά και η εθνική οδός.

* Έχουμε και τις διαδηλώσεις: Αντί να χρησιμοποιούν τους πεζόδρομους παρελαύνουν πάνω στο δρόμο (φωτό). Δείτε:  Οι διαδηλωτές της ΠΟΕΔΗΝ επέλεξαν να πορευθούν στο κομμάτι της Πανεπιστημίου που είναι ελεύθερο για την κυκλοφορία των οχημάτων, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης