Έτινγκερ: Αντίθετη με τις κοινοτικές οδηγίες η διακοπή ρεύματος

Αντίθετη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες είναι η διακοπή του ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων αλλά και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες απαντά ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ, η ευρωπαϊκή οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα στην ηλεκτροδότηση από τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών.

Ειδικότερα, στην απάντησή του ο γερμανός επίτροπος, τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8 ) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3).»

«Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.» και καταλήγει την απάντησή του σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές: «Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές» προσθέτει.

Πηγή: 
skai.gr

Δείτε επίσης