Έλληνες και Τούρκοι θέλουν να συμβιώνουν αρμονικά

Με τους Τούρκους πολίτες κάνουμε δυο λάθη. Πρώτον δεν λαμβάνουμε υπόψιν ότι πέραν των περιοχών του Αιγαίου, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, η Τουρκία είναι μια χώρα σε σοβαρή κοινωνική καθυστέρηση. Δεύτερον πολλοί από εμάς έχουν κατατάξει τους Τούρκους στους... "κακούς", δεν είναι έτσι. 

Ας δούμε συνοπτικά τα ευρήματα της ερευνητικής σύμπραξης διαΝΕΟσις/ΕΛΙΑΜΕΠ, με τη συνεργασία του Istanbul Policy Center. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα:

- Μόλις 3% των Τούρκων δηλώνουν ότι έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα έναντι 37% των Ελλήνων που έχουν επισκεφθεί την Τουρκία. 

- 47% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν γνωρίσει κάποιον Τούρκο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων Τούρκων που έχουν γνωρίσει κάποιον Έλληνα είναι μόλις 14%.

60% των Ελλήνων και 74% των Τούρκων δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να έχουν ως φίλο έναν Τούρκο ή Έλληνα αντίστοιχα.

- Μικρό μόνον μέρος του τουρκικού πληθυσμού διαθέτει διαβατήριο αλλά και τα οικονομικά μέσα για να ταξιδεύσει στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής. Από την άλλη, ο μέσος Έλληνας πολίτης είναι περισσότερο εξωστρεφής, έχει ισχυρότερες προσλαμβάνουσες παραστάσεις για την Τουρκία.

- Οι διμερείς διαφορές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προκρίνονται ως το σοβαρότερο πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις. 

- 59% των Ελλήνων και 70% των Τούρκων ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν ευκολότερα με διάλογο και συνεννόηση

- 68% των Ελλήνων και 73% των Τούρκων θεωρούν ότι οι Τούρκοι/οι Έλληνες είναι γείτονες και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος φιλικής συμβίωσης μαζί τους.

- Το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, αυτή η ανησυχία αποτυπώνεται ισχυρότερη στην ελληνική παρά στην τουρκική κοινή γνώμη. Τούτο εξηγείται και λόγω της υπερέκθεσης της τουρκικής κοινής γνώμης σε ειδήσεις πολεμικής εμπλοκής της Τουρκίας κατά τα τελευταία χρόνια.

Οι δυο λαοί μπορούν εύκολα να συμβιώσουν αρμονικά αλλά κυρίως η πολιτική Ερντογάν (και προκατόχων του) και τα ψεύδη για τον "κακό" Τούρκο το εμποδίζουν. Μια σχέση βαθιάς φιλίας θα τα έλυνε όλα, αλλά...

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης