Άρση του lockdown από την Παρασκευή

Tην Τετάρτη το απόγευμα, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίες αναμένεται να είναι θετικές, ανακοινώνονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για όσα θα οδηγήσουν στο τέλος του lockdown: επέκταση ωραρίου ελεύθερης κυκλοφορίας, αγορές, SMS, διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Και όπως όλα δείχνουν η άρση των περιορισμών, έρχεται μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 14 Μαΐου… Ένα 24ωρο πριν από το επίσημο άνοιγμα του Τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 05:00 το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να αποτελέσει… παρελθόν, η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις μας στο 13033 και στο 13032 για τις αγορές μας.

Την ίδια ημέρα οι αγορές θα γίνονται ξανά με ελεύθερη φυσική παρουσία στα καταστήματα, καθώς καταργείται το click inside και το click away. Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό του θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος.

Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μετά τις 23:00 κατά μία ή και 2 ώρες. Συζητείται να επεκταθεί ακόμη και ως τη 01:00, με στόχο να καταργηθεί το αργότερο ως τα τέλη Μαΐου.

Αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, οι οποίοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το “Πράσινο Διαβατήριο” 

Στις 15 Μαΐου, η χώρα ανοίγει επίσημα τις πύλες της στους τουρίστες, με συγκεκριμένο πρωτόκολλο: πιστοποιητικό εμβολιασμού (θα βεβαιώνει ότι έχουν γίνει και οι 2 δόσεις) ή μοριακό τεστ 72 ωρών.

Και σταδιακά από τον Ιούνιο τίθεται σε εφαρμογή από τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. το Πράσινο Διαβατήριο.

«Είναι πολύ σημαντικό που προωθείται το ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, το οποίο αποδεικνύει ότι τη στιγμή που θα ταξιδεύουν δεν νοσούν» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του με τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ, τονίζοντας ότι «αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και ασφαλώς έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού».

Καθοριστικός κρίκος για ένα ασφαλές καλοκαίρι αλλά και για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας, ο εμβολιασμός, με το πρώτο τείχος ανοσίας να αναμένεται να χτιστεί από τις αρχές Ιουνίου.

Μέσα στον Μάιο προγραμματίζεται μεγάλη προμήθεια εμβολίων.

Συγκεκριμένα αναμένουμε

2.150.000 δόσεις από τη Pfizer

350.000 δόσεις από τη Moderna

220.000 + 80.000 δόσεις από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και

450.000 δόσεις από την ΑstraΖeneca

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης