Ώστε μπορούμε τελικά, να έχουμε ένα κανονικό κράτος;

Μπορούμε να γίνουμε μια χώρα με κανονικότητα; Αυτό που έμοιαζε επί δεκαετίες εντελώς ανέφικτο και χαρακτηριζόταν σαν ένα μόνιμο κουσούρι της φυλής, απεδείχθη εντελώς εφικτό με έναν απόλυτο τρόπο στις μεγάλες φετινές φωτιές του καλοκαιριού. 

Η Ελλάδα τις αντιμετώσε με έναν άγνωστο για την κουλτούρα της χώρας χειρισμό: ΟΛΑ και όλοι δούλεψαν σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι.

Πλήρης ενημέρωση των πολιτών από πριν. Μέτρα πρόληψης με απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε δάση και πάρκα. Μεγάλη ετοιμότητα. Άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Σχέδια που ακολουθήθηκαν κατά γράμμα. Σωστή και διαρκής ενημέρωση Τύπου και πολιτών.

Η νίκη ήταν μεγάλη. Όχι μόνο γιατί δεν χάθηκε ούτε μια ζωή, - όπως συνέβαινε πάντα - αλλά γιατί είδαμε μια επίδειξη των δυνατοτήτων των κρατικών υπηρεσιών που ήξεραν κάθε δευτερόλεπτο πως και τι πρέπει να κάνουν. Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. 

Με τις φωτιές - ρεκόρ του 2019, η ιστορία θα γράψει ότι κατέρρευσε ο μύθος του κράτους - θεατή που παρακολουθεί κάθε καταστροφή ανήμπορο να διορθώσει. Ο ισχυρισμός ότι το γνωστό ανοργάνωτο πελατειακό κράτος των πολιτικών "δεν μπορεί". δεν ισχύει πια..! 

Η αλήθεια είναι ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να έχουμε ένα κανονικό κράτος και μάλιστα γρήγορα. Τώρα.

Όταν οι Έλληνες πολίτες το συνειδητοποιήσουν, τότε ένα κύμα προσαρμογής στη κανονικότητα θα γίνει από όλους. Θα κόβουμε αποδείξεις δεν θα οδηγούμε στις ΛΕΑ, δεν θα καπνίζουμε στα ρεστωράν, δεν θα αυθαιρετούμε παντού με την δικαιολογία ότι "ένα τέτοιο κράτος που μόνο μας ξεζουμίζει, πολύ είναι να μας ζητά και κανόνες συμπεριφοράς".

Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και αυτό θα συμβεί μόνο όταν πρώτα αλλάξει το πολιτικό σύστημα και το κράτος. Μετά θα είναι εύκολο για τους πολίτες να ακολουθήσουν. Φαίνεται ότι ήδη αυτό συμβαίνει.

Τέλος δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έμειναν κυριολεκτικά έκπληκτοι από την πρωτόγνωρη ελληνική μεθοδικότητα στις πυρκαγιές. 

Αυτό θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης μαζί τους, για την οικονομική της πολιτική. Με όπλο την εμπιστοσύνη, στην πράξη πια.

                           ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης