Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή όσο η πανδημία υποχωρεί

Οι New York Times σε μια ανάλυση τους πριν δυο μέρες, ανήγγειλαν στην ουσία την υποχώρηση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να το αποδείξουν απλώς συνέκριναν τα κρούσμα τα σήμερα και πριν ένα μήνα.

Στα μέσα Ιανουαρίου σε όλο τον πλανήτη είχαμε 750 εκατομμύρια κρούσματα κάθε μέρα. Σήμερα έχουμε περίπου 350 εκατομμύρια δηλαδή λιγότερο και από τα μισά.

Η εφημερίδα εξηγεί τους βασικούς λόγους αυτής της υποχώρησης που φαίνεται να είναι τέσσερις: 

- Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας έχει πλέον ανοσία.

- Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού (κυρίως οι ηλικιωμένοι) προσέχουν τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τις αποστάσεις, την μάσκα και τα χέρια, ενώ περιόρισαν δραστικά τις εξόδους τους.

- Σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί και ο αριθμός τους καθημερινά αυξάνεται διαρκώς, περιορίζοντας τη δράση του ιού.

- Οι συνεχείς φυσιολογικές μεταλλάξεις του Covid-19, μπορεί να τον κάνουν ταχύτερο στη μετάδοση, ταυτόχρονα όμως τον αποδυναμώνουν, οπότε έχει σαφώς μικρότερη δυναμική άρα και επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Η πανδημία φαίνεται να υποχωρεί και στον αριθμό των νεκρών. Στην Ελλάδα π.χ. με 3.000 κρούσματα είχαμε 120 νεκρούς, ενώ προχθές με 2.150 κρούσματα "μόνο" 22. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον Η ΠΛΕΟΨΗΦΙΑ  των κρουσμάτων είναι νέοι, που περνούν την μόλυνση με λιγότερες συνέπειες και σύντομη ανάρρωση.

Τα παραπάνω είναι ασφαλώς θετικά αλλά προσέξτε: ΟΥ ΜΠΛΕΞΕΙΣ. Αν μολυνθείς, ποτέ δεν ξέρεις τις θα έχει υποστεί η υγεία σου. Θυμίζω ότι καλογυμνασμένοι νέοι άνδρες που πέρασαν τον ιό βρέθηκαν με σημαντικές αλλοιώσεις σε διάφορα όργανα τους ακόμη και στην καρδιά. Aκόμη, άνθρωποι που μολύνθηκαν και ξεπέρασαν τον ιό, είναι μονίμως χωρίς γεύση και όσφρηση!

Η επιδημία υποχωρεί; Εμείς πρέπει να προσέχουμε ακόμη περισσότερο. Γιατί αν μολυνθούμε δεν γνωρίζουμε τι θα μας έχει αφήσει.

                                                ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης