Το πελατειακό κράτος που μπάζωνε τα πάντα θα πληρωθεί

Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που "έθαψε" τα ποτάμια της αντί να τα να αναδείξει και να συνυπάρξει αρμονικά και με αισθητική μαζί τους. Σας λένε τίποτα τα ονόματα Ηριδανός, Λυκόρεμα, Βουρλοπόταμος, Βοϊδοπνίχτης, Κυκλοβόρος, Διαβολόρεμα, Αλασσώνας; Είναι μερικά μόνο από τα ενεργά ρέματα που μπαζώθηκαν υπέρ της πολυκατοικίας. 

Και επειδή μπαζώθηκαν, κάθε φορά που βρέχει, το νερό που οπωσδήποτε θα πάει στη θάλασσα, περνά μέσα από σαλόνια των σπιτιών.

Υπολογίζεται ότι 850 χιλιόμετρα ρεμάτων μέσα στην πρωτεύουσα, σκεπάστηκαν, μπαζώθηκαν ή χτίστηκαν.

Τα ίδια συνέβησαν φυσικά σε όλη τη χώρα. Ακόμη και σε μικρά χωριά έβρισκαν τρόπους να "θάβουν" τους χείμαρρους. Μετά ερχόταν το κυβερνών κόμμα να νομιμοποιεί το έγκλημα που φυσικά συνεχιζόταν. Οι παραβάτες ψηφίζουν ξέρετε... Στο τέλος οι γνωστές εικόνες: Απελπισμενοι πολίτες μέσα στο πλημμυρισμένο από νερό σπίτι να ζητούν βοήθεια και στήριξη.

Σήμερα στο 2021, έχουμε μια μπαζωμένη από άκρου σε άκρο Ελλάδα, με γερασμένα αντιπλημμυρικά έργα και περιοχές που είναι αδύνατον να αντέξουν τα πρωτοφανή ακραία φαινόμενα που γίνονται πια κανονικότητα. Όσα μέτρα πρόληψης και να παρθούν θα πλημμυρίζουμε. 

Μάλιστα οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές: Η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια περνά σε τροπικό κλίμα και θα ζει καύσωνες, ακραίο κρύο, μεγάλες βροχοπτώσεις. Θα πληγούν η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, οι καλλιέργειες και πολλά ακόμη. Μιλά το πολιτικό σύστημα γι αυτό; Όχι.

Η κυβέρνηση σε μια επίδειξη ρεαλισμού έβαλε - και πολύ σωστά - ως πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και εκεί τα έχει καταφέρει. Οι καταστροφές είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν, άρα θα τις διαχειριστεί μετά με επιδοτήσεις. Για το μέλλον όμως σχεδιάζει κάτι;

Η αντιπολίτευση έχει πιο εύκολο έργο. Καταγγέλλει την κατάρρευση του επιτελικού κράτους, την ανίκανη κυβέρνηση και καθαρίζει. (Τίποτε δεν θα είχε συμβεί αν κυβερνούσε... αυτή. Μπορεί κα να μην έβρεχε τόσο δυνατά). Το μόνο μέλλον που βλέπει είναι πως θα φθείρει την κυβέρνηση που είναι ψηλά δημοσκοπικά. Μέχρι εκεί.

                                        ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΓ: Στη φωτό ο Ιλισσός στην τόσο ανθρώπινη Αθήνα κάποτε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης