Στο ΣΥΡΙΖΑ πλέον λένε: Θα ξαναχάσουμε στις επόμενες εκλογές (όποτε και να γίνουν) αλλά θα κερδίσουμε... μετά

Ο κ. Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της ΝΔ αρχές του 2016, πέρασε αμέσως μπροστά στις δημοσκοπήσεις και σαν καταλληλότερος πρωθυπουργός και σαν κόμμα. Ήταν μια εντυπωσιακή και πρωτοφανής ανατροπή, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει καθαρά τις εκλογές μόλις πριν λίγους μήνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να ερμηνεύσει γιατί συνέβη αν και ήταν απλό: Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε με πρωτοφανή ειλικρίνεια, ψήφιζε ότι ήταν σωστό, κατέθετε προτάσεις, έδειχνε ότι δεν ήταν ένας εκπρόσωπος του παλιού αλλά αντιθέτως εκπροσωπούσε την λέξη "αξιοπιστία" στην πολιτική.

Οι δημοσκοπήσεις παγίωσαν με συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά την κυριαρχία Μητσοτάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ να τις καταγγέλλει ως στημένες και να ξεμπερδεύει. Όμως ήρθαν οι εκλογές. Η κάλπη όχι μόνο επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις αλλά έδωσε και άνετη αυτοδυναμία στη ΝΔ κάτι που θυμίζω, δεν είχε καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργούσε τα μνημόνια.

Ούτε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να ερμηνεύσει την τριπλή συντριβή του (Δημοτικές, Περιφερειακές, Βουλευτικές). Η συντριβή αντιμετωπίστηκε με εκστρατεία καταστροφολογίας που σίγουρα έφερνε η νέα κυβέρνηση και με ανάθεμα κατά των πολιτών που επανέφεραν την επάρατη.

Τότε ήρθαν νέες δημοσκοπήσεις. Επί δυο χρόνια Μητσοτάκης και ΝΔ παραμένουν κυρίαρχοι παρά την πανδημία, την εισβολή στον Έβρο, την οικονομία που πλήττεται. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ είναι μονίμως πίσω από τα εκλογικά του ποσοστά ακόμη και πάνω από 12%.

Τι μας διδάσκει αυτή η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα πολιτική πραγματικότητα της χώρας; Μόνο το γεγονός ότι δεν μπορεί να είναι τίποτε διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε εδώ και χρόνια. Ένα κόμμα σκληρών (ψευδών...) καταγγελιών, με αναφορές στους περασμένους αιώνες και χωρίς πρόταση για τίποτε. 

Δεν θα μπορέσουν λοιπόν ποτέ να αλλάξουν. Δεν μπόρεσαν το 2016, δεν μπόρεσαν το 2019, δεν μπορούν ούτε σήμερα με -15% πίσω, να πουν κάτι περισσότερο από το ότι η κυβέρνηση είναι χούντα και η Δημοκρατία έχει καταλυθεί.

Τα παραπάνω είναι σε όλους γνωστά ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν (ούτε θέλουν) να αλλάξουν. Και τι κάνουν; Ετοιμάζονται να ξαναχάσουν στις επόμενες εκλογές όποτε αυτές γίνουν (ξέρουν ότι δεν θα γίνουν φέτος).

Στη συνέχεια κρατώντας τον διαρκώς ηττημένο Τσίπρα σαν αρχηγό θα περιμένουν να ισχύσει επιτέλους η πτώση της επόμενης κυβέρνησης με τη λογική του "ώριμου φρούτου".

"Ας μην αλλάξουμε αφού δεν μπορούμε. Ας περιμένουμε να κυβερνήσουμε λίγα χρόνια μετά, χάνοντας τώρα άλλη μια φορά", είναι πλέον ο πολιτικός τους "σχεδιασμός". 

                                   ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης