Στα Εξάρχεια πιθανόν η πρώτη συντριπτική ήττα σύγκρισης...

 

Ας βάλουμε την φαντασία μας να "δουλέψει": Ξαφνικά δεκάδες συνεργεία ξεκινούν ταυτόχρονα εργασίες αναπλάσεων στα Εξάρχεια. Ασφαλτοστρώσεις, πράσινο, βαψίματα όλων των προσόψεων κτιρίων, νέες πεζοδρομήσεις, κίνητρα στους ιδιοκτήτες των νεοκλασικών κτιρίων. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί; Απλό: Η πάσης φύσεως παραβατικότητα θα αποχωρήσει για άλλες γειτονιές, τα Εξάρχεια σε χρόνο ρεκόρ θα είναι μια ΑΛΛΗ πανέμορφη περιοχή πια.

Πως θα επιτευχθεί αυτό; Με ένα ευρύ σχέδιο αναπλάσης, που είναι έτοιμο και ξεκινά άμεσα. Ούτε συγκρούσεις στους δρόμους, ούτε αστυνομικό κράτος. Η αισθητική θα κατατροπώσει την ασχήμια. Και γιατί αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα; Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ποτέ δεν σχεδίασε τίποτε (όχι μόνο για τα Εξάρχεια αλλά για τη χώρα ολόκληρη...) αρκούμενη στο να βγάζει λόγους.

Η σύγκριση θα είναι συντριπτική. Με την προηγούμενη κυβέρνηση - θεατή, χάος, παρακμή, απώλειες περιουσιών, ευτέλεια και οργή. Με τη σημερινή κυβέρνηση της πράξης και του ρεαλισμού, συνολική αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής αλλά και της αισθητικής. 

Η συντριπτική αυτή σύγκριση θα περιγράφει το απλό: Οι προηγούμενοι δεν κυβερνούσαν έβγαζαν μόνο λόγους, οι σημερινοί σχεδιάζουν και κυβερνούν, αλλάζοντας ότι είναι δυνατόν.

Φυσικά, το τελικό ερώτημα θα ειναι: Πώς θα κάνουν αντιπολίτευση; Πάλι με τα... λόγια; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εισπράττει τα εύσημα με αλλεπάλληλους μικρούς θριάμβους στην απόδοση του κράτους και αυτοί θα μιλούν για την επάρατη δεξιά; Τότε ας περιμένουν κι άλλες συντριβές. Γιατί ή θα πρέπει να ασχοληθούν και αυτοί με την πραγματικότητα της χώρας ή θα παραμείνουν κολλημένοι στον περασμένο αιώνα των λογιδρίων, πάντα θεατές, ποτέ της πράξης. 

* Στα Εξάρχεια υπάρχουν 179 διατηρητέα κτίρια. Λειτουργούν τέσσερα δημοτικά σχολεία, δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί, 53 εκδοτικοί οίκοι, τέσσερις γκαλερί, τρεις κινηματόγραφοι και μία τράπεζα. Δύο ξενοδοχεία που υπήρχαν στην περιοχή έχουν κλείσει, φαινόμενο που συναντάται και στις όμορες γειτονιές στις οποίες βρίσκονται άλλα 19 κλειστά ξενοδοχεία. Στα Εξάρχεια υπάρχουν 15 καταλήψεις κτιρίων από τις συνολικά 23 στην ευρύτερη περιοχή, με τις 12 να αφορούν κατάληψη για φιλοξενία προσφύγων και στις υπόλοιπες 11 να διαμένουν διάφορες ομάδες ατόμων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης