Π. Διαμαντόπουλος: Τιμολογώντας τον Ήλιο και τον Αέρα στην Ελλάδα

Οι κοσμολόγοι που ασχολούνται με το σύμπαν έχουν σαν σημείο διάκρισης του επιπέδου ενός πολιτισμού τον τρόπο εκμετάλλευσης της ενέργειας που χρησιμοποιεί αυτός.  Όσο υψηλότερο το επίπεδο ενός πολιτισμού τόσο περισσότερο αλλάζει το επίπεδο της ενέργειας που χρησιμοποιεί. πχ ένας  εξωγήινος πολιτισμός ανώτατου επιπέδου δεν χρησιμοποιεί μόνο την ενέργεια του δικού του πλανήτη αλλά και την ενέργεια από άλλους πλανήτες, ή όλου του σύμπαντος κοκ. Ενέργεια και πολιτισμός είναι έννοιες που δεν μπορούν να υπάρξουν η μία χωρίς την άλλη.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία αποκάλυψε την ανικανότητα να εκμεταλλευτούμε τις πηγές ενέργειας στην Ευρώπη με την ανάδυση εφιαλτικών σεναρίων  και υποθέσεων σχετικά με blackout, παράλυση εταιριών, οικονομική κρίση κτλ. Mέσα στο παράλογο αυτό κλίμα  η πρωταθλήτρια στην αθλιότητα, την εκμετάλλευση και την αισχροκέρδεια ήταν η Ελλάδα.

Μια χώρα με άφθονη ηλιοφάνεια και αστείρευτο αέρα, πλούσια δηλαδή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας (εκτός του ορυκτού και άφθονου μας λιγνίτη) είναι η πιο ακριβή ενεργειακά χώρα!! Και ειδικά όταν φτάνουμε στο σημείο να πληρώνουμε τη δωρεάν και αστείρευτη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές πανάκριβα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Μια κατάσταση που δεν βλάπτει μόνο το νοικοκυριό αλλά και την ίδια την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων αφού καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε ολιγάρχες της ενέργειας συγκριτικά με άλλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Και φυσικά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς δηλαδή τους ολιγάρχες αυξάνοντας το Δημόσιο χρέος και στερώντας πόρους από υγεία, παιδεία και αναπτυξιακές δράσεις που θα βελτίωναν την καθημερινότητα του πολίτη και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το ενεργειακό μοντέλο και ειδικά των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο να βλάψει την ελληνική οικονομία τόσο σε ΄μικροοικονομικό επίπεδο νοικοκυριών και μικροεπενδυτών πχ φωτοβολταϊκών όσο και σε επίπεδο μακροοικονομικό δηλ. σε επίπεδο οικονομίας λόγω έλλειψης ανταγωνισμού στην ενέργεια από τη δημιουργία μονοπωλίων αλλα και λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν στο διεθνές περιβάλλον.  Από τη μια έχουμε τον μικροεπενδυτή  που θα βάλει τα φωτοβολταϊκά και θα περιμένει μια δεκαετία να πάρει τα χρήματα του πίσω ή στην καλύτερη μια πενταετία αν έχει πάρει επιδότηση και δεν έχει άλλο δανεισμό.

Από την άλλη οι μεγαλοεπενδυτές ολιγοπώλια με μόνη εγγύηση την υπογραφή τους όπως έλεγε και ο μακαρίτης Ψυχάρης παίρνουν άφθονη κρατική επιδότηση και απρόσκοπτο δανεισμό  (στην καλύτερη να βάλουν ως εγγύηση την ανεμογεννήτρια δηλαδή τι είχανε και τι χάσανε) και στην συνέχεια ξεκινάνε το πάρτι της τιμολόγησης. Και στο τέλος όλων αυτών ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να ζουν και να λειτουργούν  τριτοκοσμικά .

Ας σοβαρευτούμε. Η ενέργεια από τον ήλιο και από τον αέρα δεν είναι πεπερασμένη όπως πχ το πετρέλαιο, ο λιγνίτης κτλ. τα οποία θεωρητικά κάποια στιγμή στο μέλλον θα στερεύσουν οπότε και αντιμετωπίζονται σαν προϊόντα. Ο αέρας, ο ήλιος και ο κυματισμός είναι αέναα, διαρκή και άπειρα.

Η ενέργεια αυτή θα πρέπει να φτάνει στα νοικοκυριά αν όχι δωρεάν τουλάχιστον σε συμβολικό τίμημα. Το να επιδοτείς ιδιώτες για να λαμβάνεις ενέργεια σε ανεπαρκές επίπεδο και να τιμολογούν πιο ακριβά και από το λιγνίτη δε διαφέρει από το να παίζεις σκάκι και να θυσιάζεις τη βασίλισσα για κερδίσεις ένα πιόνι από τον αντίπαλο. Αντί ιδιωτών η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοτεί τους δήμους οι οποίοι μέσω διαγωνισμού θα στήνουν συστήματα συλλογής και διανομής ρεύματος ΑΠΕ για όλους τους πολίτες, δωρεάν και με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Η αν θέλεις να λειτουργήσεις σε φιλελεύθερο μοντέλο θα πρέπει να επιβάλλεις ανταγωνισμό για πολλούς σε επίπεδο συστημάτων ΑΠΕ και σε όλη την διάρκεια λειτουργίας τους και όχι να εξασφαλίζεις σταθερή τιμή σε λίγους και για πολύ όπως γίνεται τώρα.

Το να έχεις μια κυβέρνηση που σχεδιάζει σε καθεστώς παράλογης ενεργειακής πολιτικής τιμολόγησης να διευρύνει για το 2023 τη φορολογική βάση με το να καταργήσει το τραπεζικό απόρρητο και  να πιάσει πάλι πρωτογενές πλεόνασμα, θα οδηγήσει σε βαρβαρότητα και όχι σε πολιτισμό. Στο ίδιο μήκος κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι ο θεμελιωτής των μονοπωλίων στην ενέργεια με την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας  μιας και δε μιλάει ποτέ για την ταμπακιέρα.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο Σύριζα δεν εστίασε καθόλου στο τηλεφώνημα του ΑΓΕΕΘΑ Φλώρου στον κ. Βαρδινογιάννη κατεξοχήν εκπρόσωπο του ενεργειακού μπλοκ στην Ελλάδα. Ας  ελπίσουμε με βάση όλα τα παραπάνω τουλάχιστον ο στρατός να προστατεύει τα συμφέροντα του λαού  και να μην κληθούμε ποτέ με ένα τηλεφώνημα να πολεμήσουμε για τα ενεργειακά συμφέροντα των ολίγων…

Διαμαντόπουλος Παναγιώτης

Σύμβουλος επιχειρήσεων

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης