Πως η Ελλάδα κατάφερε να ελέγχει τον Covid-19

Στις πανίσχυρες ΗΠΑ η μάχη με τον κορωνοϊό έχει χαθεί οριστικά. Η χώρα των 133.000 και πλέον νεκρών και των 55.000 κρουσμάτων την ημέρα, θα βιώσει μέχρι τέλους το σύνολο των επιπτώσεων της πανδημίας χωρίς να μπορεί πια να αντιδράσει.

Στην Βρετανία ο Τζόνσον παραδέχθηκε ότι ο covid-19 δεν αντιμετωπίστηκε σωστά και η χώρα "μετρά ανυπολόγιστες καταστροφές". Και στις δυο αυτές χώρες αλλά και σε άλλες (π.χ Βραζιλία, Τουρκία κ.α.) ο κοωνοϊός έχει επιβληθεί και δεν μπορεί να περιοριστεί.

Τι συνέβη και η μικρή και ασήμαντη Ελλάδα μπόρεσε να διαχειριστεί την πανδημία; Πώς και μια χώρα με προβληματική οικονομία και μέτριο σύστημα Υγείας απέφυγε αυτό ακριβώς που ζουν οι μεγάλες χώρες; Τώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα της για την προσέλευση χιλιάδων τουριστών και με δεδομένη πια την ανεύθυνη συμπεριφορά των (κουρασμένων;) πολιτών της που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρούν το τρίπτυχο "απόσταση, μάσκα, χέρια" θα ελέγξει τα κρούσματα που θα εμφανιστούν; 

Η απάντηση φαίνεται να είναι "ναι". Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα με το καθολικό lockdown είναι ότι ο covid-19 σε αντίθεση με ΗΠΑ, Βρετανλια κ.α. είναι διαρκως υπό έλεγχο και δεν μπορεί να ξεφύγει, να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα. Για το πως το καταφέραμε αυτό υπάρχει απάντηση.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που πριν καν ο κορωνοϊός "απλωθεί", επέβαλε καθολική απομόνωση των πολιτών της. Δρόμοι έρημοι, χωριά αποκλεισμένα, άνθρωποι που κυκλοφορούσαν περιορισμένα κρατώντας αποστάσεις, καταστήματα - σχολεία κλειστά. Αυτή η πρακτική έφερε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Ο κορωνοϊός μη βρίσκοντας ξενιστές (δηλαδή ανθρώπινα σώματα), έσβησε. Τα λίγα σποραδικά κρούσματα που εμφανίζονται κάθε τόσο, αντιμετωπίζονται πλέον άμεσα.

Παράλληλα η Ελλάδα οργανώθηκε εξαιρετικά και στην Υγεία. Μονάδες κατά του κορωνοϊού, άμεση επέμβαση σε κάθε νέο κρούσμα, σβήσιμο κάθε νέας έξαρσης. Πρόκειται για μια τεράστιας έκτασης επιτυχία να μπορούμε να παρακολουθούμε με έναν απόλυτο τρόπο τον κορωνοϊό και όποτε εμφανίζεται να τον νικάμε.

Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να έχει περιορίσει οριστικά τον covid-19. Kαι όλα θα ήταν καλύτερα αν οι πολίτες εξακολουθούσαν να τηρούν αποστάσεις, μάσκα (οπου πρέπει) και χέρια καθαρά. 

                                              ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης